Цьому поетові на Полтавщині встановлено 39 пам'ятників та 2 пам'ятних знаки. Мова – про Великого Кобзаря Тараса Шевченка.

Твори Великого Кобзаря Тараса Шевченка відомі у всьому світі. Саме тому на Земній кулі встановлено близько 1200 пам'ятників поетові. Вшанували пам'ять Тараса Шевченка і в Полтаві. 12 травня 1926 року у Петровському парку з'явилася скульптура Кобзаря. Щоправда, його встановленню передував великий конкурс. Чимало скульпторів та архітекторів спробували свої сили у ньому. А перемогу та право створити монумент на честь Тараса Шевченка отримав наш земляк Іван Кавалерідзе. Утім ще задовго до цього у Полтаві з'явився живий пам'ятник поетові.

Після смерті Тараса Шевченка у нас у Полтаві у 1861 році в травні посадили живий пам'ятник – дубок. Його посадили на Павленках, де бувший сад Гуссона. Він зараз є, він огороджений. Біля нього встановлена дошка, на якій написано «Дуб-пам'ятник Тарасові Шевченку».

Тарас Шевченко неодноразово бував на Полтавщині, тут писав твори і малював. Саме за його ескізом відновили садибу Івана Котляревського. Тож пам'ятник навпроти Полтавського Краєзнавчого музею неодмінно повинен був з'явитися у нашому місті. Цей монумент, розповідає Валерій Волосков, зовсім незвичайний у мистецькому плані.

У 20-х роках скульптори, архітектори захоплювалися таким стилем, як конструктивізм, кубізм. Були такі пошуки у мистецтві. Саме цю роботу Кавалерідзе зробив у стилі кубізму.

Під час фашистської окупації пам'ятник зазнав пошкоджень. Під час свого візиту до Полтави у 1947 році Нікіта Хрущов звернув увагу на те, що монумент необхідно відновити. А крім нього встановити ще один – бронзовий. Вже існуючий пам'ятник відреставрували, а задумки про новий так і залишилися нездійсненними.

Читальна зала №2 завершує цикл виставок присвячених Тарасу Шевченку. Запрошуємо переглянути виставку яка презентує пам’ятники поставлені великому Кобзареві.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.