Відкритий доступ — це безкоштовний, швидкий, постійний, повнотекстовий доступ в режимі реального часу до наукових та навчальних матеріалів, що реалізовується для будь-якого користувача у глобальній інформаційній мережі, здійснюваний переважно до рецензованих науково-дослідних журналів.

Перша важлива міжнародна згадка про відкритий доступ (англ. Open access (OA)) міститься в Будапештській Декларації відкритого доступу у лютому 2002. За нею слідували заява Біфезда у червні 2003 і Берлінська декларація про відкритий доступ до наукових та гуманітарних знань у жовтні 2003.

Поняття відкритого доступу широко обговорюється серед дослідників, вчених, працівників бібліотек, наукових співробітників, фінансистів, державних службовців та видавців. Попри те, що існують суттєві переваги відкритого доступу, досі йдуть дискусії щодо надійності та економічних вигод моделі.

Відкритий доступ реалізується через два основних шляхи:

  • Депонування (також відомо як «зелений» шлях до відкритого доступу, чи самоархівування) — дослідники розміщують свої вже опубліковані статті також в репозитарії — відкритому тематичному чи інституційному електронному архіві. Депозит може бути оформлений у вигляді статті, що пройшла рецензування, або у вигляді препринту. Репозитарії також розміщують інші типи наукових та навчальних документів: дисертації, тези, наукові звіти, презентації, дані, зображення та ін. Депонування було вперше запропоноване як загальна практика в 1994 Стівеном Гарнардом, хоча вчені-комп'ютерники спонтанно депонувалися на анонімних FTP-архівах принаймні з 1980-их (наприклад, CiteSeer), а фізики з початку 1990-х в мережі (наприклад, arXiv).
  • Публікація в журналах, що знаходяться у відкритому доступі робить матеріали доступними в режимі реального часу негайно. Журнал відкритого доступу працює за відмінною від передплати моделлю: всі витрати на створення такого журналу та організації доступу несе автор статті та інституція, де він працює тощо, кінцевий користувач отримує доступ до журналу безкоштовно. Приклади журналів можна знайти в Довіднику журналів відкритого доступу.

Більше 90% академічних рецензованих журналів дозволяють автору депонування своїх статей в репозитарій. Приблизно 10% рецензованих журналів в наш час знаходяться у відкритому доступі.

Міжнародний Тиждень Відкритого Доступу

Міжнародний Тиждень Відкритого Доступу, присвячений Руху Відкритого Доступу до наукової інформації проводиться, як правило, щороку у останній тиждень жовтня. Ця акція, що ініційована Коаліцією наукових видань та академічних ресурсів (SPARC) та підтримана більш ніж 2,000 прибічників з усього світу, надає можливість краще ознайомитись з перевагами, які надає Відкритий Доступ, обмінятися досвідом, ідеями щодо впровадження Відкритого Доступу та допомагає розширити коло учасників руху Відкритого Доступу.

Щороку бібліотеки (академічні, дослідницькі, публічні), університети, інші громадські організації та професійні спільноти використовують Тиждень Відкритого Доступу як цінну платформу для зустрічей, а також , для того щоб оголосити важливі повідомлення про подальший розвиток Руху Відкритого Доступу. Цей тиждень слугує стартовим майданчиком для нових видавничих фондів, що підтримують Рух Відкритого Доступу, для проголошення політик відкритого доступу, матеріалів, у яких мова йде про соціальні та економічні переваги Відкритого Доступу.

Навіщо авторам забезпечувати відкритий доступ до своїх досліджень?

Нині вже існує безліч доказів, що дослідницькі статті, зархівовані науковцями у відкритому доступі, цитують набагато частіше, ніж статті з традиційних журналів. У більшості царин науки рейтинг цитування зростає як мінімум вдвічі завдяки самоархівуванню. А подекуди і набагато вище. Отже, такий різновид відкритого доступу робить дослідження набагато впливовішими. Окрім того, життєвий цикл статті – коли дослідження публікують, читають, цитують і надалі розвивають в інших дослідженнях інших науковців – інтенсифікується та прискорюється якщо результати дослідження доступні у відкритому доступі.

Пошукові системи наукової інформації

BASE (Bielefeld Academic Search Engine) - гарвестер, пошук наукової інформації, сервіс від Університету Білефельд (Німеччина).

CiteSeer - Scientific Literature Digital Library and Search Engine. Приблизно 750,000 + документів. Крім пошукових функцій, сервіс індексу цитування та лінків у цитуванні

Google Scholar (Google Академія) - пошук наукової інформації від Google. Найбільш популярний сервіс пошуку наукової літератури (рецензовані статті, дисертації, книги, анотації тощо)

Open Directory Project - (ODP, Відкритий Каталог (ODP))— багатомовний вільний каталог інтернет-посилань. Підтримувався віртуальною спільнотою добровільних редакторів, власником є Netscape (AOL). ODP використовує ієрархічну онтологічну схему для впорядкування посилань. Посилання на сайти подібної тематики групуються в категорії, які можуть містити менші категорії.

SCIRUS - науково-орієнтована пошукова система, індексує  спеціалізовані наукові веб-сторінки (журнали, веб-сторінки університетів, учених, навчальні матеріали, препринти, патенти, документи з тематичних та інституційних репозитаріїв та видавництв відкритого доступу тощо)

World Cat - найбільший в світі зведений "бібліотечний каталог" від  OCLC Online Computer Library Center, Inc.

Google books - повнотекстовий пошук по книгах, які оцифровані Google та партнерами  програми. Бібліотека містить як повнотекстові видання, так і окремі фрагменти. книги, які представлені для перегляду лише декількома сторінками для ознайомлення.

Europeana - Європейська цифрова бібліотека. Містить тексти, аудіо, відео, зображення.

World Digital Library - Світова Цифрова Бібліотека  (міжнародний проект, ініційований Бібліотекою Конгресу США). Доступ до  різних типів цифрових матеріалів.

Наукова періодика України - Портал Національної бібліотеки України ім. В.І.Вернадського НАН України надає відкритий доступ до наукових журналів та збірників наукових праць, виданих в Україні. 
Наукова електронна бібліотека періодичних видань НАН України - ще один проект НБУВ спільно з ІПС НАНУ.

Directory of Open Access Journals - Директорія журналів вільного доступу. Портал надає  доступ до повнотекстових рецензованих наукових журналів з усіх галузей знань та різними мовами.

Electronic Journals Library (Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB) - портал доступу журналів, серед яких є оригінальні (існують лише в е-вигляді). Увага! Доступ до безкоштовних - назви позначено зеленим!

Open J-Gate - портал доступу журналів відкритого доступу.

Гарвестери  (одночасний пошук в усіх чи багатьох репозитаріях)

Гарвестер української наукової інформації - можливість одночасного пошуку в усіх зареєстрованих репозитаріях України.

OAIster - гарвестер наукової інформації.

BASE (Bielefeld Academic Search Engine) - гарвестер, пошук наукової інформації, сервіс від Університету Білефельд (Німеччина).

OpenDOAR - (The Directory of Open Access Repositories)

ROAR (Registry of OA Repositories)

ScientificCommons.org - гарвестер, що забезпечує вільний доступ до наукових робіт різноманітної тематики, опублікованих та розташованих в відкритих репозитаріях усього світу (за протоколом OAI-PMH).

Найбільші Архіви (репозитарії)

Arxiv - найбільший тематичний репозитарій препринтів та статей з фізики та дотичних дисциплін (математика, нелінійні науки, комп'ютерні науки).  

CiteSeer -пошукова система та архів публікацій  в галузі комп'ютерних та інформаційних наук. 

CERN document server

Chemsynthesis -Chemical Syntesys Database

Cogprints - архів публікацій в галузі когнітивних наук (психологія, лінгвістика, біологія, комп'ютерні науки, філософія)

Directory of Mathematics Preprint and e-Print Servers - каталог посилань на архіви препринтів та електронних публікацій з математики та суміжних наук.

E-LIS - архів публікацій в галузі бібліотечно-інформаційних наук.

Haiti Trust - спільний репозитарій  провідних університетських бібліотек США.

OLAC - Open Language Archives Community.

PubChem -  provides information on the biological activities of small molecules.

PubMedCentral (PMC) - найбільший архів публікацій в галузі біомедичних дисциплін, підтримується U.S. National Institutes of Health (NIH).

RePEc - Відкритий Архів з економіки.

SAO/NASA Astrophysics Data System - цифрова бібліотека з фізики та астрономії

Socionet (Соционет) - портал доступу до російських наукових матеріалів (понад 30 інститутів Російської Академії наук) в різних галузях знань, передусім суспільних науках.

SSRN - Social Science Research Network (SSRN) - реферати та повні тексти в галузі соціальних наук.

Проекти відкритих ресурсів комерційних видавництв

Blackwell Publishing - (Online Open)

Cambridge Journals - (Cambridge Open Option)

Oxford Journals - (Oxford Open — optional open access model)

Nature Publishing Group

Royal Society of Chemistry (RSC) - (RSC Open Science)

Springer - (Open Choice)

Taylor and Francis - (iOpenAccess)

World Scientific - (WorldSciNet OPEN ACCESS)

Wiley-Blackwell

Корисні посилання - ресурси для всіх прихильників Відкритого Доступу

 

OPEN ACCESS NOW

Open Access Week

Repository Support Project

Open Access Scholarly Information Sourcebook (OASIS)


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.