Сьогодні, 29 червня, День міста святкує Полтава. Саме в цей день у 1174 році Полтава вперше згадана в Іпатіївському літописі, під назвою Лтава.

Прийнято вважати, що Полтава була заснована в 899 році. До цього на її території мешкали племена стародавніх скіфів та слов’янський племінний союз сіверян. Перша згадка назви міста у писемних джерелах датується 1173 роком. В Іпатіївському літописі йдеться про те, що князь Ігор Святославович розгромив половецькі війська та перетнув річку Ворсклу недалеко від Лтави. Саме так раніше називали сучасну Полтаву. Також зустрічалася назва «Олтава».

У XVII столітті поряд з містом були підприємства з видобутку селітри, тому про Полтаву часто згадували як про «селітряну державу». В часи Національної визвольної війни вона була одним із основних резервних пунктів війська. Полтава постачала козакам зброю та продовольство. На честь перемоги над військами польської шляхти посеред міста було засновано Хрестовоздвиженський монастир. Саме біля нього отримав поранення шведський король Карл XII. Ця подія мала переломне значення під час Північної війни 1709 року.

Полтавську область з центром у місті Полтава було вперше створено 22 вересня 1937 року. Сучасна Полтава продовжує виконувати роль обласного центра.

Ось декілька цікавих фактів про місто:

  • На території сучасної Полтави люди мешкали ще 15 тисяч років тому. Серед них були скіфи та племена сіверян.
  • В літописах 12 сторіччя Полтаву називають ще "Олтавою".
  • У документах 17 століття Полтаву називали "селітряною державою" через "буди" – підприємства, що виробляли селітру.
  • Полтава була однією із значних резервних баз війська Богдана Хмельницького. Полтавський Хрестовоздвиженський монастир заснували на честь перемоги повстанців над військами польських магнатів і шляхти.
  • Напередодні Полтавської битви 1709 року біля монастиря був поранений король Швеції Карл ХІІ. Це мало фатальне значення для перебігу війни.
  • 1709 року під Полтавою відбулась вирішальна битва Північної війни. Вона стала поворотною у тогочасній європейській історії, визначивши подальшу долю України на два століття.
  • Полтавська губернія в російській імперії створена царським указом 27 лютого 1802 року. На час її утворення тут проживало понад 1,3 мільйона людей.
  • 1811 року у центрі Круглої площі до 100-річчя Полтавської битви спорудили Монумент Слави. В основу п’єдесталу вмуровано 18 тогочасних гармат.
  • 1840 року у Полтаві відкрили Петровський кадетський корпус — найпрестижніший кадетський заклад на території сучасної України.
  • Сучасну Полтавську область з обласним центром у Полтаві утворили 22 вересня 1937 року. Сучасна Полтава – це місто обласного значення й одночасно центр Полтавщини. Її площа – понад 100 кв. км.
  • У місті проживає майже 300 тисяч людей.

До свята співробітники бібліотеки підготували книжкову виставку.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.