Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва відзначається щорічно 9 листопада разом із Днем української писемності та мови, згідно з Указом Президента від 30.12.2013 № 717/2013 «Про додаткові заходи щодо державної підтримки культури та мистецтва в Україні».

Всеукраїнський день працівників культури засновано з метою відзначити вагомий вклад творчих особистостей у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно-просвітницьку діяльність.

Українське ужиткове мистецтво має давнє коріння. Завдяки літописам та пам’яткам, що дійшли до нас з доби Київської Русі відомо, що вже тоді існували промисли, які потім стали власне українськими. Найдавнішими видами народного прикладного мистецтва є різьба по дереву, килимарство, вишивка, гончарство та кераміка.

Народні художні промисли в Україні є невід’ємною складовою української культури, вони увібрали в себе риси, притаманні окремим етнографічним регіонам країни. З покоління в покоління передавалися технічні та технологічні майстерності, вдосконалювалися прийоми обробки природних матеріалів. Протягом десятків століть майстри створювали вироби необхідні людям в побуті. Кращі з них ми називаємо тепер творами народного мистецтва. До 1960 року народні промисли були зосереджені у кооперативних артілях, а згодом реорганізовані у державні фабрики художніх виробів. Багато з них із 1968 року увійшли у виробничі художні об’єднання.

У наш час народні промисли України розвиваються на основі поєднання кращих традицій народної творчості з сучасними здобутками декоративно-ужиткового мистецтва, збагачується новими видами, формами сюжетами. Народне мистецтво завжди відбивало культурні запити народу.

Під впливом кліматичних природних умов, особливостей побуту українців, властивостей місцевої сировини та історичних чинників у кожному етнографічного регіону України виробляли локальні предмети художньої образності, орнаментики, формотворення. Наш край, Рівненщина, славиться здавна митцями вишивання, соломоплетіння, лозоплетіння, ткацтва, гончарства тощо.

Майстри народної творчості беруть активну участь у різних етнографічних фестивалях, виставках, майстер-класах, де показують свою майстерність, вміння, талант.

До свята на науковому абонементі представлено книжкову виставку "Зберігаючи вірність народним традиціям".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.