21 вересня розпочалися заняття на першому курсі аспірантури Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Цього року аспірантська спільнота поповнилася 33 здобувачами ступеня доктора філософії. З вітальним словом до них звернулася завідувачка аспірантури Катерина Лобач, яка розповіла про традиції підготовки науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації в університеті, ознайомила з основними етапами навчання, специфікою організації освітнього процесу та наукової роботи.

Директорка університетської бібліотеки Валентина Орєхова у своєму виступі зазначила, що в сучасних умовах інформаційного суспільства особливої ваги набуває інформаційне забезпечення науково-дослідної діяльності університету. В університеті функціонує (з 1914 р.) наукова бібліотека, яка носить ім’я відомого в Україні й далеко за її межами мовознавця Михайла Андрійовича Жовтобрюха. Для обслуговування учасників освітнього та наукового процесу у бібліотеці діють 4 абонементи та 4 спеціалізовані читальні зали. У читальному залі № 2 облаштовані місця для роботи за комп’ютером з доступом до Інтернету, а також є змога користуватися персональними ноутбуками, планшетами, оскільки бібліотека пропонує доступ до мережі WI–FI. Вона відмітила, що багатогалузевий фонд бібліотеки налічує понад 600 тисяч одиниць зберігання як на традиційних, так і на електронних носіях інформації, серед яких наукова література становить понад 286 тисяч примірників. Сформовано вагомий фонд неопублікованих документів (автореферати та дисертації), який становить понад 11 тисяч одиниць.

Валентина Орєхова особливу увагу зосередила на сучасних інформаційно-комунікаційних сервісах і послугах, які надає бібліотека в системі наукових комунікацій. Функціонує вебсайт бібліотеки, який активно використовується у освітній і науковій діяльності. Сайт надає можливість користуватися електронним каталогом. Нині електронний каталог налічує понад 500 тисяч записів документів. Також сайт книгозбірні пропонує покликання на безкоштовні наукові бази даних, електронні бібліотеки, колекції журналів, інформаційні портали та бази даних провідних наукових видавництв світу, загалом представлено 48 БД.

Директорка докладніше знайомила слухачів з інформаційними матерілами, ресурсами рубрики сайту «Науковцям» та розповіла про роботу Інституційного репозитарію Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка – «IRPNPU» (Institutional Repositary of Poltava V. G. Korolenko National Pedagogical University (DSpace) –  як моделі відкритого доступу. Нині електронний архів наукових і творчих здобутків науково-педагогічної спільноти університету вміщує понад 12 тисяч документів.

Із метою контролю якості освітнього процесу та перевірки академічних текстів у ПНПУ імені В. Г. Короленка запроваджено антиплагіатну систему перевірки текстових документів на унікальність засобами сервісу Unicheck, створеного українськими розробниками (ТОВ «Антиплагіат»). Послуги перевірки документів на плагіат надають у бібліотеці університету.

Провідний фахівець відділу інноваційної діяльності та міжнародних зв’язків Анастасія Момот ознайомила присутніх з головними напрямами міжнародної діяльності університету та засобами інтернаціоналізації наукової діяльності здобувачів. Серед міжнародних можливостей формування індивідуальної стратегії навчання аспірантів є програми Еразмус+ (напрями KA1. Академічна мобільність та КА2 Проєкти співпраці), програма імені Фулбрайта та Німецька служба академічних обмінів. Невід’ємним аспектом підготовки здобувачів освітньо-наукового рівня доктор філософії є участь у міжнародних конференціях та стажуваннях, про актуальний перелік яких інформує Бюлетень академічних можливостей відділу інноваційної діяльності та міжнародних зв’язків.

Зичимо успіхів аспірантам у виконанні освітньо-наукових програм!


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.