8 липня, а за старим стилем 27 червня, минає 310 річниця Полтавської битви. Ця подія стала визначальною для світової історії і трагічною для української. Окрім земляків, які воювали на боці різних барикад – російських та шведських – бій зробив гетьмана Івана Мазепу антигероєм України на кілька століть. Через триста років, в умовах російської агресії проти нашої країни, РФ продовжує традицію імперських часів і використовує викривлену історію у гібридній війні.

27 червня (8 липня) почалась Полтавська битва і тривала 9 годин. Шведська армія налічувала 19 700 вояків, з московського боку було близько 40 000. У бою загинуло понад 6 тисяч шведів, близько 3 тисяч потрапило в полон. Скільки загинуло та опинилося в полоні українців, не відомо, позаяк усіх, хто потрапляв до рук московитів, ті люто катували і страчували. Відомо лише, що після Полтавської битви разом з Мазепою відступило біля 20 000 війська, з них 16 тисяч – шведи, решта — січовики-запорожці, козаки з родинами та дітьми, цивільні. Карл XII та гетьман Мазепа змушені були шукати притулку на землях Молдови, підлеглих Туреччині.

22 серпня 1709 р. в Бендерах гетьман Іван Степанович Мазепа помер.

Відчайдушна спроба українців на чолі зі своїм далекоглядним гетьманом вирватися з – під московського ярма та обрати, як ми тепер би сказали, європейський шлях розвитку, зазнала поразки. Однак залишилася прикладом героїчного змагання за волю України для багатьох наступних поколінь.

Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути книжкову виставку "1709. Український рубікон".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.