Космічні глибини приховують безліч таємниць та загадок, багато з яких людству лише належить розгадати. Поза сумнівом, попереду нас чекають приголомшливі відкриття, які перевернуть сучасні уявлення про Всесвіт з ніг на голову, а поки що деякі з фактів, відомі науковцям і доступні людству.

  1. Насправді, в Сонячній системі лише 8 планет. Пам’ятаєш, чому нас вчили в школі? Вчені стверджували, що всього в нашій системі 9 планет, і найбільш віддалена від нас – Плутон. Однак кілька років тому Міжнародний астрономічний союз змінив критерії, за якими космічне тіло можна називати планетою. Тож тепер, враховуючи нові стандарти, Плутон втратив право носити назву «планета», і на офіційному рівні було встановлено, що планет в нашій системі залишилось лише 8. Хоча все може змінитися. І впевнено можна сказати, ця цифра неостаточна.
  2. У космосі немає звуків. Саме так. Там панує повна тиша і безмовність, ані звуку, ані шелесту, адже в космосі немає повітря, тож звукові хвилі і не поширюються.
  3. Світловий рік у Всесвіті триває аж 225 мільйонів земних років. Таким чином, щоб пройти відстань, яку світло долає за 1 рік, нам потрібно, не зупиняючись, рухатись протягом більше ніж 200 мільйонів років! Так, непомітно, можна дійти і до тих часів, коли Землею ще ходили динозаври.
  4. Кожен день на Землю падає 27 тон космічного пилу. Тільки підрахуй, за рік наша планета вкривається більше ніж 10 000 тон пилу.
  5. У Всесвіті все знаходиться в постійному русі. Навіть, якщо ти сидиш на стільці, все одно рухаєшся. Так, всі люди, моря, будівлі і гори ‒ постійно рухаються у просторі зі швидкістю 530 кілометрів на секунду. Усередині нашої галактики ми летимо зі швидкістю 225 км/сек, а сама Галактика газує зі швидкістю 305 км/сек.
  6. Космонавти під час польоту в космосі збільшуються у рості. Так-так, вони підростають. Причиною є те, що в космосі не має сили тяжіння і через відсутність тиску на хребет в умовах невагомості, всі космічні мандрівники підростають десь на 5 см.
  7. В космосі існує таке диво, як холодне зварювання. Що це означає? Якщо два шматочки металу притиснути один до одного, то вони приварюються. При чому для цього не потрібні ніякі зварювальні пристрої. Подібне явище холодного зварювання було вивчено в космосі і підтверджено дослідами. Головна умова для цього, щоб на поверхні металу не було окислення. На Землі це неможливо, адже під дією атмосфери на поверхні планети відразу утворюються оксиди.
  8. Космонавти не плачуть. Уявляєш? Точніше вони можуть плакати, але сльози не будуть текти вниз по щоці, а залишаться на місті і розтечуться навколо очей. Адже в умовах гравітації звичайні сльози їм недоступні.
  9. Середня щільність такої планети як Сатурн, майже в 2 рази менше щільності води. Що це означає? Ну от якби ми знайшли гігантське водоймище і поклали в нього цю планету, то вона б не потонула, а плавала б на поверхні, як м’ячик. Отакої!
  10. Скляний дощ існує. Наш Всесвіт багатий на всілякі дива. Одне з таких ‒ скляний дощ, що йде на планеті під чарівною назвою HD189733b. Дякуємо, що це не в нас. Для нас краще дощ із цукерок :)
  11. Промені сонця, які ми бачимо, насправді мають вік близько 30 тис. років. Насправді, це важко осягнути. Вчені це пояснюють так: енергія, яку ми отримуємо від Сонця, утворилася в його ядрі 30 000 років тому, саме стільки часу їй було необхідно, щоб пробитися з центру ядра до поверхні Сонця. А до самої Землі промені долітають дуже швидко ‒ за 8 хвилин.
  12. 99% маси Сонячної системи становить маса Сонця.
  13. У сузір’ї Великої Ведмедиці зірки розташовані в різних галактиках. Коли ми дивимось на небо, нам здається, що зірки в сузір’ях знаходяться поруч одна з одною. Однак, це не так. Насправді, відстань між ними може бути дуже великою, навіть гігантською. Просто нам з Землі здається, що вони всі поруч.
  14. Планета-гігант Юпітер настільки велика, що в неї як в шухлядку могли б поміститися тисячу таких планет як наша Земля.
  15. На Венері одна доба триває аж 224,7 наших земних дня, тобто, більше ніж 7 місяців. От би таку відпустку!
Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути книжкову виставку "Астрономічна мозаїка".

 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.