З давніх часів Марс притягував до себе увагу своєю загадковістю. Але навіть після того, як Червону планету відвідали десятки наземних дослідницьких апаратів, інтерес до неї не згас, а навпаки - перед астрономами відкриваються все нові і нові загадки, які ще належить розгадати.

У Марса деякі риси схожі з Землею. Його клімат має сезонний характер, тут є полярні шапки, вулкани, каньйони та атмосфера. Однак є 10 фактів про червону планету, які варто знати.

1. У Марса 2 природні супутники.

1877 року американський астроном Асаф Холл виявив у Марса два порівняно маленькі супутники. Їх назвали на честь старогрецьких богів Фобоса ("страх") і Деймоса ("жах") – супутників бога війни Ареса (тобто Марса).

2. Марс – четверта планета від Сонця (після Меркурія, Венери і Землі) і сьома за розмірами планета Сонячної системи (діаметром 6792 км). Він у два рази більший за Місяць і в стільки ж разів менший за Землю.

3. Гравітація на Марсі значно нижче, ніж на Землі. Вага людина на четвертій планеті на 62% менше, ніж та, яку вона має зараз. Тобто людина з масою 100 кг на червоній планеті важитиме 38 кг.

4. Маса Марсу становить приблизно 10-ту частину маси Землі.

5. Відстань між Марсом і Землею постійно змінюється. Це відбувається тому, що обидві планети рухаються по своїх орбітах з різною швидкістю, то наближаючись, то віддаляючись одна від одної. Мінімально можлива відстань від Землі до Марса становить приблизно 55 млн км, максимальна – 401 млн км, середня – 225 млн км.

6. Температура на Марсі може досягати +20 °C і опускатися до -153 °C. Все залежить від часу доби і року. Клімат на Марсі значно холодніший і більш сухий (на відміну від земного). Основною причиною різниці є відстань від Сонця до четвертої планети.

7. Як і Земля, Марс має кору, мантію і ядро. середня товщина кори планети становить 50 км. Силікатна мантія товщиною у кілька сотень кілометрів огортає невелике ядро, маса якого 5-9 % від загальної маси планети.

8. Гравітація на поверхні Марса є меншою, ніж на Землі. Якби ви стояли на марсіанській поверхні, ви б відчували тільки третину земної гравітації. У зв'язку з цим, людина могла б, наприклад, підстрибнути в 3 рази вище, ніж на Землі.

9. Щоб отримати на Марсі таку ж кількість кисню, яку людина отримує від одного подиху на Землі, людині належить зробити близько 14 500 вдихів. За один подих людина отримує азот, кисень і суміш інших газів.

Атмосфера Марса у сто разів поступається за щільністю земній. Вуглекислий газ становить приблизно 96% атмосфери планети. Крім цього в ній є невелика кількість азоту, аргону та кисню.

10. Об'єм Марса становить 15% від об'єму Землі. Якщо умовно наповнити нашу планету Марсами, то знадобиться більше 6 Червоних планет.

До Дня космонавтики співробітники читальної зали №3 підготували книжкову виставку "Марсіанські хроніки".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.