Збирання грибів – не лише відпочинок, а й напружена праця, під час якої потрібно бути зосередженим та уважним.

Збираючи гриби, завжди пам’ятайте, що серед їстівних грибів зустрічаються також отруйні. Слід знати, що можна отруїтися не лише отруйними, а й їстівними грибами, якщо вживати перестиглі, гнилі, червиві плодові тіла, будова і колір яких ще не чітко виражені: їх можна сплутати з подібними отруйними.

Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлено вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Проте отруєння можуть спричинити і їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи вздовж швидкісних трас.

Щоб запобігти отруєнню грибами:

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
  • Збирайте і купуйте тільки відомі вам їстівні гриби.
  • Не збирайте гриби, які ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
  • Уникайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з пошкодженою поверхнею, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; не збирайте пластинчаті види, оскільки отруйні гриби маскуються під них; уникайте «шампіньйонів» та «печериць», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Викидайте забруднену нижню частину ніжки гриба. Гриби промивайте, у маслюків та мокрух знімайте з капелюшка слизьку плівку.
  • Дикорослі гриби підлягають кулінарній обробці у день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • На початковому етапі обробки кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, які збираєтесь засолювати (грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік), щоб позбутися гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка.
  • Не давайте гриби дітям, літнім людям та вагітним жінкам.
  • Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик та ін.) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. Водночас отрута розчиняється у взаємодії з алкоголем, що призводить до сильного отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння.
  • Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть призвести до дуже тяжкого захворювання – ботулізму.
  • Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

Спеціально до грибного сезону у читальній залі №1 знаходиться пізнавальна виставка ""Тихе полювання" ... на людей".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.