Астрономія сьогодні цікавить не тільки школярів. Відкриття, що розширюють наші пізнання про космос, привертають увагу і дорослих. Цікаві факти про планети розміщуються в популярних журналах. І це не дивно, оскільки доступність результатів вивчення космічних об'єктів збільшує кількість цікавих, яким хочеться дізнатися трохи більше про величезному просторі Всесвіту. Нижче наведені приклади дивовижних фактів, пов'язаних з Сонячною системою.

Класифікація

Всі планети, що кружляють по орбітах навколо нашої зірки, поділяються на два типи: що відносяться до земної групи і газові гіганти. Вони відрізняються складом, розмірами і деякими іншими характеристиками. До земної групи відносять наш будинок, а також Меркурій, Венеру і Марс. Здебільшого перераховані планети складаються з силікатів і металів. Розмір цих космічних тіл значно поступається габаритами газових гігантів, що видно і з назви. До числа останніх відносяться Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун. Основні речовини в їх складі - водень і гелій. Плутон зараз позбавлений статусу планети і віднесений до числа об'єктів пояса Койпера - крижаних свідків утворення Сонячної системи, що знаходяться в просторі за Нептуном.

Умовна поверхню

При вивченні відомостей про газові велетнів на кожному кроці чекають цікаві факти. Про планетах-гігантах відомо чимало, і кожна деталь дивна в першу чергу тому, що завжди підкреслює величезну відмінність їх від Землі.

Почати можна з того, що на цих планетах не існує поверхні у звичному для нас розумінні. Щільність тут настільки низька, що немає чіткого відмінності між атмосферою, мантією і ядром. Кордон поверхні вченими визначається за величиною тиску: вона там, де встановлюється рівень в один бар. По суті, і в цій області, і нижче простягається суміш газів.

Повелитель морів

Цікаві факти про планеті Нептун пояснюють, чому їй дали таку назву. Колір космічного тіла - насичений блакитний. Гарний відтінок утворюється завдяки властивостям метанових хмар в атмосфері гіганта: вони поглинають червоно-оранжевий світло. Перед остаточним вибором назви висувалося ще кілька варіантів, але стараннями одного з першовідкривачів планети Урбена Лавер та директора Пулковської лабораторії Н. Я. Струве за нею закріпилося ім'я римського морського божества.

Нептун, як і всі газові гіганти, має супутники. Найбільший з них, Тритон, вражає не менше самого газового велетня, хоча і поступається йому за розмірами. Супутник обертається в напрямку, протилежному руху Нептуна навколо осі, володіє атмосферою. На поверхні імовірно існують чинні газові гейзери. На Тритоні значна частина ландшафту утворена льодом: метановим, аміачним і водяним. Останній при низькій температурі, характерною для супутника, стає твердим як камінь і формує цілі гірські масиви.

Замерзла планета

Уран разом з Нептуном відноситься до числа крижаних гігантів, оскільки вони, як і Тритон, містять велику кількість замерзлих включень. Він вносить чималий внесок у цікаві факти про планетах. Уран став першим великим відкриттям після винаходу телескопа. В результаті його виявлення було змінено уявлення про будову Сонячної системи, існувало з часів античності. Отже, цікаві факти про планеті Уран:

  • Газовий гігант обертається навколо осі в нестандартному напрямі: зі сходу на захід. Такою особливістю крім нього в Сонячній системі володіє тільки Венера.
  • Площина екватора планети сильно нахилена відносно осі обертання. Кут між ними перевищує 90ordm-, тому Уран крутиться, подібно до кулі, що котиться по підлозі. Решта планети більше схожі в цьому сенсі на дзига.
  • Як і всі газові гіганти, Уран дуже швидко обертається. На один оборот йому потрібно трохи більше 17 годин.

Перші серед рівних

Цікаві факти про планети-гіганти Сатурн і Юпітер також відомі в чималій кількості, оскільки вони найкраще вивчені серед космічних велетнів. Юпітер за масою перевищує Землю в 318 разів. Найзнаменитіша його особливість - велика червона пляма, що спостерігається ще з середини 17 століття. На думку вчених, це величезний ураган-антициклон. За весь час, поки його спостерігають, пляма то блідне, то знову набирає яскравість. Так відбувається через постійні зіткнень ураганів в атмосфері Юпітера.

Сатурн знаменитий своєю системою кілець. До слова, вони є у кожного гіганта, але саме Сатурн володіє найяскравішими. Є у нього і ще одна особливість - освічений хмарами в атмосфері шестикутник. Імовірно, це вихор, що з'являється в результаті різниці в швидкості руху планети та її кілець. До кінця, проте, природа освіти незрозуміла.

Чудеса в земній групі

Цікаві факти про планети, більш близьких до нашої, дещо відмінні від повідомлень про газові гігантах в силу їх різних характеристик. У той же час є і схожі моменти. Наприклад, Венера, як і Уран, обертається проти годинникової стрілки. Сонце тут встає на заході. А ось на звернення навколо осі туманна планета витрачає більше часу: тривалість доби перевищує тривалість року. Але цікаві факти про планету Венера цим не вичерпуються:

  • її можна побачити неозброєним оком два рази, вранці і ввечері, після Місяця і Сонця це найяскравіша точка на небі;
  • поверхню планети прихована від спостереження щільними хмарами, які не пропускають видиме світло, тому в основному дані про Венеру отримані за допомогою методів радіолокаціі;
  • температура на планеті досягає 480ordm-C і тримається практично без змін протягом всього року;
  • високий вміст вуглекислого газу в атмосфері створює на Венері парниковий ефект.

Червоний сусід

Дослідження найближчого до Землі космосу постійно поповнюють цікаві факти про планету Марс. Вивчати її в якомусь сенсі почали навіть раніше, ніж з'явилася можливість відправити перший космічний апарат: на Землі були виявлені кілька метеоритів, які прилетіли з Марса. Планета виправдовує свою назву не тільки забарвленням, але і постійними сильними пиловими бурями. Вони тривають кілька місяців і охоплюють, подібно світовій війні, всю планету.

Марс знаменитий і найвищою горою в Сонячній системі. Її назвали Олімпом. Він височить над поверхнею більш ніж на 20 км.

Рідний дім

Буде неправильним, перераховуючи цікаві факти про планети, пропустити Землю. У число її особливостей входить не тільки життя і величезні за площею водні поверхні. Це єдина планета, назва якої не відповідає ніякому римському або грецькому божеству. Її супутник - Місяць - найбільший серед всіх компаньйонів планет земної групи.

Багато цікаві факти про планету Земля деколи невідомі навіть її мешканцям. Наприклад, вага людини залежить від його місцезнаходження: він збільшується в південній частині Тихого океану і зменшується на півдні Індії. Така різниця - одна із загадок планети.

Атмосфера Землі убезпечує життя на ній від дії ультрафіолету і сонячного вітру. Газова оболонка рятує нас і від падіння більшості метеоритів: вони згорають у верхніх шарах, не завдаючи шкоди. При цьому щодня на поверхню Блакитний планети потрапляє близько 100 тонн космічного пилу, що утворилася в результаті зіткнень астероїдів і метеоритів.

Проте найдивніше явище Землі - це все-таки життя. Вивчення безлічі фактів, які встигли зібрати про Всесвіт вчені, допомагає зрозуміти, наскільки неймовірно те, що ми існуємо. Величезні простори дослідженого космосу безживні, надія, що десь далеко, може бути, за межами галактики, існує інша цивілізація, дуже мала. Пристрасне бажання знайти життя на інших планетах і глибоке почуття самотності (людства у Всесвіті) - одні з рушійних сил, мотивуючих астрономів збирати нові факти, відправляти космічні кораблі, конструювати інопланетні умови в лабораторії.

Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути цікаву книжкову виставку "Парад планет".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.