Сьогодні в Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка відбулася творча зустріч з поеткою Світланою Майєю Залізняк.

Як пише Світлана Козаченко, письменниця, вчителька :

 

"Не вмію вірші виплітать з води..." — пише поетеса Світлана Залізняк із Полтави. — У її творах не знайдеш порожніх фраз — кожне слово несе глибокий зміст. Ці вірші можуть здаватися складними, елітарними, бо не всім зрозумілі. То глибина думки та почуттів поетеси.

Світлана Залізняк народилася 31 липня 1963 року в Пирятині. Дитинство та юність пройшли в місті Яготин на Київщині. П"ять років жила і працювала в передмісті Ялти, а з липня 1996-го мешкає в Полтаві. Саме тут написала шість своїх книг — збірки "Меланхолія", "Шепіт свічки", "Вельвічія", "Присмак сутіні", "Струм" та "Міць".

Куяльник...

Іллічівськ...

Харцизьк...

Донецьк...

Я повернулась до твоїх фонтанів.

Отак вертав по пінних хвилях Грей

В Ассоль обійми.

Я — не безпричальна! — пише вона у вірші "Полтава".

За творчий псевдонім поетеса обрала прізвище свого діда, уродженця хутора Залізняки, що на Миргородщині. Її твори друкували в обласних та всеукраїнських часописах, в альманасі "Рідний край", у збірнику "Веселка Дністрова".

Краса вірша Світлани Залізняк — не прилизаний гламур, а природна естетика української мови. Вона вживає архаїзми та історизми, діалектизми, старослов"янізми, авторські неологізми. У творах звучить безкомпромісність Василя Стуса й Ліни Костенко, філософське узагальнення, готовий афоризм.

Поезія авторки близька до віршів Миколи Зерова. Світлана вживає багато античних і біблійних образів, парадоксальну кінцівку. Її білі вірші органічні й чіткі.

Перу письменниці належать переклади поезій Рабіндраната Тагора, Анни Ахматової, Вільяма Шекспіра. Торік Світлана Залізняк стала лауреатом всеукраїнського конкурсу "Українська мова — мова єднання", нагороджена медаллю Пантелеймона Куліша.

Оскільки в березні ми відзначаємо День письменника і День поезії, а також багато митців слова святкують свої дні народження бібліотека підготувала книжкову виставку "Грані тисячоліть на струнах слова".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.