У наш час ми зі скорботою згадуємо про таку трагедію міжнародного масштабу як Голокост. Для багатьох єврейських сімей це слово з жахом нагадує обідах, трагедії, горе і смерті невинних людей.

У наші дні, термін Голокост (Holocaust) характеризує Німецьку нацистську політику 1933-1945 років, в найжорстокішій боротьбі з єврейським народом, відрізнялася особливою жорстокістю і зневагою людським життям.

У багатьох країнах 27 січня відзначають Всесвітній день Голокосту, який в кожній країні має статус державної.

З ініціативи кількох країн: Ізраїль, США, Канада, Росія і Європейський союз, і за підтримки ще 156 держав, 1 листопада 2005 Генеральна Асамблея ООН призначила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Така дата була обрана не випадково, оскільки в 1945 році, в цей же день, радянські війська звільнили найбільший нацистський концтабір Освенцим-Біркенау (Аушвіц), що знаходився на території Польщі.

На засіданні ГА ООН було прийнято рішення закликати держави до розробки імператорського програм таким чином, щоб всі наступні покоління пам'ятали про уроки Голокосту і надалі запобігали виникненню актів геноциду, породження расизму, фанатизму, ненависті і забобонів.

Бібліотека підготувала книжкову виставку "Голокост - лихо століття" і тематичний список "Тут людська кров, пролита без пощади, горить в могилі, як незгасна грань".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.