12 липня виповнюється 100 років з дня нородження Тронька Петра Тимофійовича (*12 липня 1915, c. Заброди на Харківщині — †12 вересня 2011) — доктора історичних наук, професора, академіка НАНУ, завідувача відділу регіональних проблем історії України Інституту історії України НАНУ (з 1980).

Голова правління Національної спілки краєзнавців України (1990—2011 рр.). Голова правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам'яток історико-архітектурної спадщини імені О.Гончара (1996—2011). Заслужений діяч науки і техніки України, почесний громадянин Києва, віце-президент Асоціації історичних міст України. Головний редактор журналу «Краєзнавство». Голова редколегій 26-томної «Історії міст і сіл Української РСР» та багатотомної науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією». Почесний головний редактор журналу «Пам'ятки України».

Автор (співававтор) понад 600 наукових праць, зокрема 17 монографій.

Серед них:

«Безсмертя юних. З історії боротьби комсомольского підпілля України в роки Великої Вітчизняної війни» (1957),

«В боях за Вітчизну (1941—1945 рр.)» (1959),

«Подвиг твоїх батьків» (1969),

«Народу сила незборима» (1969),

«Культура — всенародне надбання» (1977),

«Защищая советскую Родину» (1979),

«Летопись дружбы и братства» (1981),

«Киев социалистический» (1982),

«Краєзнавство у відродженні духовності та культури» (1994),

«З любов'ю до України» (1995),

«Тернистим шляхом до храму» (1999, співавт.),

«Історичне краєзнавство: крок у нове тисячоліття» (2000),

«Згадаймо всіх поіменно…» (2001),

«Що ми залишимо нащадкам?» (2008) та ін.

Протягом 1950—1970-х рр. ХХ ст. учений написав низку монографій, десятки брошур та статей. Він був автором, керівником, членом редколегій кількох фундаментальних праць, у тому числі таких, як «Історія Української РСР» у 8-ми томах, 10-ти книгах, «Історія Києва», «Українська РСР у Великій Вітчизняній війні Радянського Союзу 1941–1945 рр.» у 3-х томах, збірник документів «Київщина в роки Великої Вітчизняної війни», 3-томний збірник документів «Українська РСР у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.».

Під керівництвом ученого розпочалася робота з підготовки «Зводу пам'яток історії і культури України». За редакцією Петра Тимофійовича вийшов каталог-довідник «Памятники истории и культуры УССР» обсягом понад 100 друкованих аркушів, а також довідник про пам'ятки Великої Вітчизняної війни «Навічно в пам'яті народній» (60 друк. арк.).

Але найбільшою гордістю П. Т. Тронька й водночас цінним скарбом української науки стала унікальна за своїм масштабом та значимістю праця — «Історія міст і сіл Української РСР» у 26-ти томах, «батьком» якої його з повним правом вважають. Згадуючи, як народжувалася ця праця, аналогів якій і донині не існує в світі, Петро Тимофійович зауважував, що далеко не всі спочатку вірили в можливість реалізації такого масштабного й незвичайного проекту. За цю працю був удостоєний Державної премії СРСР в галузі науки.

Із 1992 р. він очолив також Головну редколегію багатотомної науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією». Повернення доброго імені безвинних жертв тоталітаризму, відновлення історичної правди П. Т. Тронько вважав одним із головних своїх обов'язків. Ідея викристалізувалася при дослідженні масових політичних репресій щодо членів Українського комітету краєзнавства. Ініціатором вивчення цього напряму став учень Петра Тимофійовича кандидат історичних наук Ю. З. Данилюк. На 2015 р., у рік 100-річчя П. Т. Тронька, символічно світ побачило 100 книг згаданої серії. І на цьому видання книг не завершується, а широко реалізовується в усіх областях України.

Більшість наукових праць П. Т. Тронька останніх десятиліть має краєзнавчу тематику: «Краєзнавство у відродженні духовності та культури», «Історичне краєзнавство: крок у нове тисячоліття», «Історія міст і сіл України в контексті регіональних досліджень», «Українське краєзнавство в ХХ столітті: (До 75-річчя Всеукраїнської спілки краєзнавців)», «Краєзнавство України: здобутки і проблеми: (До ІІІ з'їзду Всеукраїнської спілки краєзнавців)», «Національна спілка краєзнавців України: сторінки історії».

Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути книжкову виставку "Життя виміряне роботою (П.Т. Тронько)".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.