Народний Рух України є однією з перших партій в новітній українській історії. Розпочавши своє життя 1989 року як громадсько-політичний рух, що об'єднував різні демократичні угруповання він став рушійною силою, котра повела українців до здобуття незалежності. Саме створення та розвиток української самостійної держави, відродження української нації, захист національних інтересів були і залишаються головними завданнями Народного Руху України.

Вже в перший рік свого існування НРУ (спочатку з приставкою “за перебудову”) провів безліч акцій, котрі окреслили беззаперечне прагення українців до створення незалежної держави. Найбільшими з них були: “Живий ланцюг” до Дня Злуки УНР та ЗУНР (22 січня 1990 року), відзначення 500-ліття Запорозького козацтва на Нікопольщині та Запоріжжі (1-5 серпня 1990 року), масові заходи під Берестечком, Батурином, в Лубнах і Хотині. Українська нація на початку 90-тих років ХХ століття ще раз довела свою духовну силу, а Рух організував її політично.

Іван Драч, Михайло Горинь, В'ячеслав Чорновіл та інші очільники НРУ доклали зусиль, щоб в органах влади всіх рівнів закріпити здобутки відродження української національної свідомості, щоб створити законодавчу базу виходу України зі складу СРСР. Рухівські лідери разом зі всіма членами організації виступили проти радянського режиму, який десятиліттями вбивав українців. Члени НРУ поєднали в собі багаторічний досвід дисидентсва, політичний ідеалізм і чітке бачення розвитку української держави.

З 1992 року Народний Рух України сформувався як політична партія, лідером якої став В'ячеслав Чорновіл. Багатолітній політичний в'язень радянського режиму переніс весь свій запал в новітній український парламент. Він розумів, що радянський бюрократичний апарат зберіг свій влив в незалежній Україні, тому потрібно докласти ще багато зусиль, щоб побороти внутрішнього ворога. Та вже режим Кучми йому не дозволив продовжити свою боротьбу. В'ячеслава Чорновола вбито 1999 року.

Сьогодні Народний Рух України достойно продовжує державотворчий чин попередніх поколінь. Партія сповідує консервативну політичну ідеологію, духовною основою якої є українська національна ідея. Саме український консерватизм, який втілює філософські і політичні здобутки української нації є запорукою розвитку дійсно незалежної, самостійної держави. Він протистоїть двом матеріалістичним доктринам — антинаціональному утилітарному лібералізму і такому ж антинаціональному лівому комунізму.

Лідером НРУ сьогодні є Борис Тарасюк.Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути книжкову виставку "Народний Рух України: місце в історії та політиці".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.