22 травня відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття (International Day for Biological Diversity).

Цей День був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН (ГА ООН) у 1995 році в спеціальній резолюції на основі рекомендації Конференції сторін Конвенції про біологічне різноманіття (КБР), яка відбулася в 1994 році.

Біологічне різноманіття - це всі можливі форми життя на планеті, число яких сьогодні стрімко скорочується. Вимирають рослини, зникають з лиця Землі тварини і ліси. Турбота про подальшу долю біологічного різноманіття видів на планеті виразилася в тому, що на Конференції ООН з навколишнього середовища і стійкого розвитку, що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро, було запропоновано всій світовій громадськості, в першу чергу, звернути увагу на збереження біологічного розмаїття - як живих видів, так і екологічних систем. У зв'язку з цим, була прийнята Конвенція про біологічне різноманіття, і сьогодні її сторонами є близько 200 держав. Цілі, до яких прагнуть країни, що приєдналися до Конвенції, очевидні: збереження біологічного різноманіття живих видів і екологічних систем, стале використання компонентів біологічного різноманіття та отримання вигод від використання генетичних ресурсів.

Головне завдання Міжнародного дня біологічного різноманіття - звернути увагу громадськості на проблему безповоротного зникнення з Землі багатьох представників флори і фауни. За даними ООН, під загрозою зникнення перебуває понад 7 тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин.

Запрошуємо до абонементу наукової літератури переглянути книжкову виставку "Проблеми біорізноманіття на тлі глобальних процесів".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.