«Облетівши Землю в кораблі-супутнику, я побачив, яка прекрасна наша планета.

Люди, будемо зберігати і примножувати цю красу, а не руйнувати її»

Юрій Гагарін

 

Юрій Гагарін народився в Смоленській області 9 березня 1934 року. Шкільні роки Гагаріна припали на час німецької окупації, тому хлопчик кілька разів переривав своє навчання і шостий клас закінчив вже в місті Гжатськ. Після школи він вступив в ремісниче училище, а пізніше — в індустріальний технікум міста Саратова.

В юності Юрія Гагаріна дуже цікавила авіація. Він відвідував авіаклуб і незабаром навіть здійснив політ на першому в своєму житті повітряному судні Як-18.

Гагарін закінчив Оренбурзьке училище льотчиків і в березні 1960 року був зарахований до групи кандидатів в космонавти. А 12 квітня 1961 року був здійснений історичний політ Гагаріна в космос на кораблі «Восток». Судно зробило один оборот навколо планети і успішно повернулося на Землю.

Після цієї події Гагарін став героєм всієї країни. Хрущов особисто наполіг на тому, щоб старшому лейтенанту Юрію Гагаріну присвоїли звання майора. Популярність космонавта стала загальносвітовою. Він активно їздив по різних країнах, зустрічався з найвидатнішими людьми того часу. У професійній діяльності він далі реалізувався як дублер космонавта Володимира Комарова.

27 березня 1968 року Юрій Гагарін розбився під час польоту на літаку УТІ МіГ-15. Місто, в якому народився легендарний льотчик-космонавт, назвали на честь нього — Гагарін.

Запрошуємо до абонементу наукової літератури переглянути книжкову виставку "Орбітою Гагаріна".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.