У перші дні року весь світ згадує закони оптики та механіки, заново перевіряє ще раз закон всесвітнього тяжіння, і вирішує інтегральні рівняння з допомогою бінома Ньютона. І все це тому, що 4 січня 1643 народився англійський математик , астроном, фізик, механік, що заклав основи класичної механіки, який пояснив рух небесних тіл — планет навколо Сонця і Місяця навколо Землі, людина який відкрив закон всесвітнього тяжіння — Ісак Ньютон.

Батько його помер ще до народження сина, а мати, вийшовши заміж вдруге, залишила Ньютона під опікою бабусі. Він ріс мовчазним хлопчиком, спочатку в школі вчився дуже погано і часто ставав об’єктом для насмішок однокласників. Але завзятість у вченні дозволило йому незабаром стати одним з успішних учнів, і ставлення до нього змінилося.

Найбільше Ньютона цікавила техніка та математика. У 1660 Ньютон вступив у Кембридж, який закінчив в 1665 році зі званням магістра мистецтв. У 1669-1701 роках він очолював фізико математичну кафедру Кембриджського університету. У 1695 -му отримав посаду доглядача, а в 1699 році — директора Монетного двору в Лондоні, де провів велику роботу з перекарбовуванню монет, а також доклав багато зусиль для впорядкування всього монетної справи Англії.

У цей же період Ньютон займався і наукою, сформулював три закони механіки, закон всесвітнього тяжіння, створив телескоп — рефлектор, проводив досліди з розкладання світла. Розробив диференціальне та інтегральне числення, теорію кольору і багато інших математичні та фізичні теорії.

Сам Ньютон досить скромно відгукувався про свої відкриття, вважаючи їх підготовленими його попередниками: «Якщо я бачив далі інших, то тому, що стояв на плечах гігантів».

І хоча багато закономірності та теорії, розроблені Ньютоном, були істотно доповнені за минулі три століття, вчені, дослідники, студенти та аспіранти природничих наук, просто любителі наукових знань і експериментів щорічно 4 січня відзначають День Ньютона — в день народження великого англійця .

Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути змістовну і цікаву виставку "Творець класичної фізики І. Ньютон".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.