1 червня - День захисту дітей і цю дату відзначають з 1949 року у всьому світі. Дата свята була обрана не випадково, бо саме 1 червня символізує початок літа, свободи, додаткових можливостей, а ще вона підкреслює важливість створення безпечних та щасливих умов для розвитку. Саме цього зараз потребують українські діти - безпеки та захисту.

Діти кожного народу заслуговують на безпеку і можливість жити своїм життям. Гарантована незалежність України завжди буде надійним захистом кожній дитині в державі.

На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський.

«Діти кожного народу заслуговують на безпеку і можливість жити своїм життям, власними мріями зі своїми рідними. На жаль, російська агресія вкрала в багатьох українських дітей час безтурботності і надто рано змусила побачити найгірше, що буває у світі дорослих, – війну», - зазначив він.

Глава держави підкреслив, що наразі мільйони дорослих, і не лише в Україні відчувають, як важливо робити все можливе, щоб повертати безпеку, захищати, відвертати російське зло та відновлювати можливість жити.

Зеленський підкреслив, що українські діти «навчаються, мріють і багато в чому допомагають дорослим триматися й тримати Україну – не віддавати її окупанту».

«Впевнений, що зможемо захистити нашу незалежність. А гарантована незалежність України буде завжди надійним захистом кожній дитині в нашій державі», - додав Президент.

Понад два роки після ескалації війни важкі бойові дії продовжують завдавати величезної фізичної, психологічної та емоційної шкоди дітям, руйнуючи їхнє життя та ставлячи під загрозу їхнє майбутнє.

«Остання хвиля російських атак в Харківській області підкреслює страшну ціну війни та жахи, з якими стикаються діти в Україні. Багато з них було вбито або поранено, а тисячі були змушені покинути свої домівки, не взявши з собою нічого, окрім одягу, який був на них та глибокого стресу, адже вони стали свідками справді жахливої ситуації», – сказала Деніз Браун, Координаторка системи ООН та Гуманітарна координаторка в Україні. З початку ескалації війни в лютому 2022 року офіс ООН з прав людини підтвердив, що понад 600 дітей загинули і більше 1420 отримали поранення по всій Україні. Однак реальні цифри, ймовірно, набагато вищі.

Діти проводять нескінченні години в бомбосховищах через невибіркові атаки. Протягом двох років з початку повномасштабного вторгнення, діти з прифронтових населених пунктів провели в бомбосховищах від 3000 до 5000 годин, тобто 4-7 місяців, що спричиняє стрес і серйозно погіршує їхнє життя. Вимушене переміщення поглиблює ризики, з якими стикаються діти, включно з переживанням розлучення із родиною та стикаються з підвищеними ризиками торгівлі людьми, експлуатації та насильства, що в свою чергу призводить до значного стресу та психологічної травми

Війна серйозно вплинула на систему освіти в Україні. Через тенденцію руйнувань за більш, ніж два роки багато шкіл змушені були запровадити навчання онлайн або проводити його у підвалах задля безпеки дітей. Ситуація особливо тривожна в прифронтових регіонах. У поточному навчальному році, майже 1 мільйон дітей, тобто чверть всіх українських школярів, не змогли відвідувати очне навчання, особливо це стосується дітей з інвалідністю чи з особливими освітніми потребами. Часті повітряні тривоги та перебої з електроенергією ще більше порушують навчальний процес, що призводить до значних прогалин у навчанні та довгострокових наслідків для їхнього розвитку.

Доступ до медичних послуг також був обмежений через руйнування закладів охорони здоров’я та переміщення медичних працівників, що серйозно вплинуло на здоров’я дітей. Сім’ям переміщених осіб і сім’ям, які проживають в зонах бойових дій, важко отримати необхідну медичну допомогу, особливо це стосується вагітних жінок і новонароджених немовлят. Крім того, перервані заходи щодо вакцинації збільшили ризик спалахів захворювань, яким можна запобігти за допомогою вакцинації.

До свята бібліотека підготувала книжкову виставку "Калинові світанки дитинства".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.