5 квітня працівники бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха провели лекцію-тренінг у змішаному форматі на тему «Ідентифікація науковця засобами сучасної наукової комунікації» для співробітників і студентів кафедри теорії і методики технологічної освіти факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.

Присутніх привітав доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри теорії і методики технологічної освіти Андрій Цина. Він подякував колегам за увагу до окресленої теми й наголосив, що університетська бібліотека особливо тісно співпрацює з працівниками кафедри в напрямі підвищення іміджу науковців, які завжди можуть отримати актуальну інформацію й проконсультуватися щодо нововведень у цій галузі.

Валентина Орєхова, директор бібліотеки, представила учасникам заходу інформаційно-методичні рекомендації на тему «Ідентифікація науковця засобами сучасної наукової комунікації». Академічна спільнота ознайомилась із деякими аспектами роботи з цифровим ідентифікатором ORCID, зокрема, його функціоналом на платформах OJS та Open Monograph Press (OMP), а також наукометричними базами даних Web of Science та Scopus, пошуковою системою вільного доступу Google Scholar. Учасники дізнались про переваги впровадження зазначених платформ і сервісів у закладах вищої освіти й дослідницькій діяльності викладачів. Валентина Володимирівна звернула увагу присутніх на можливість поліпшити ефективність наукового й навчального процесу завдяки використанню мультидисциплінарної колекції електронних книг і журналів міжнародних видавництв на порталі «Research4Life», безкоштовний доступ до якого можна отримати після запиту в бібліотеку.

Юлія Страшко, завідувачка відділу науково-методичної та культурно-просвітницької роботи бібліотеки показала учасникам, як працювати з вебсайтом бібліотеки та які його рубрики знадобляться їм в дослідницькій роботі й навчанні. Також вона продемонструвала функціональні можливості ресурсу «Бібліометрика української науки» й університетського репозитарію.

Щиро вдячні Андрію Цині та працівникам кафедри за організацію зустрічі, комфортне і невимушене спілкування й зацікавленість темою. Бажаємо успіхів у науковій діяльності та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.