Шановні філологи!

Щиро вітаємо Вас з професійним святом!

Зичимо міцного здоров’я, багатоліття, невичерпної енергії, оптимізму, родинного затишку, нових творчих здобутків, мирного неба!

Хай повниться коло шанувальників українського рідного слова!

Неможливо прожити хоч би день, не використовуючи слова рідної чи іноземної мови. І це не тільки спілкування з оточуючими, читання книг чи написання листів — мова перш за все необхідна нам для формування думок. Існує ціла наука про правильну й красиву мову, знання її правил, дослідження історії й визначення тенденцій розвитку, яка називається філологією.

Філологи — це начитані й освічені люди, які допомагають зберегти мовний і літературний спадок людства, вміють надати словам вишуканої форми, співставної з великими творіннями скульптури чи живопису. Своє професійне свято – День філолога, ці фахівці відзначають 25 травня.

Виникнення науки про слово, як, зрештою, й інших наук, пов’язують з античним світом, передусім з Древньою Грецією. Базою демократичного устрою грецьких міст було право вільних городян виражати й відстоювати свою думку в народних зібраннях, в тому числі й щодо обговорення державних законів. Мова також була єдиним засобом захистити себе в суді, а публічні виступи надавали можливість прославитися, демонструючи ораторську майстерність. В судочинстві та в публічних виступах розвивалися логіка й риторика, і разом з культурою обговорення це підготувало основу для виникнення філології.

Першими спеціалістами – філологами вважають працівників Александрійської бібліотеки, яка складалася з більш ніж 500 тисяч рукописів — природно, що таке велике зібрання потребувало системи каталогів, тобто кропіткої роботи з порівняння текстів, визначення їхньої оригінальності, авторства й часу написання, коментарів і пояснень до незрозумілих уривків чи іншомовних слів.

Потреби бібліотечної справи сприяли створенню в II столітті до нашої ери першої граматики грецької мови. Її автором став мовознавець Діонісій Фракійський, який крім того запровадив поняття про частини мови. У вивченні структури й значення слів, а також складанні словників визначна роль належала Арістофану Візантійському, якого вважають засновником лексикографії. Об’єктивній літературній критиці поклали початок роботи александрійського вченого Аристарха Самофракійського.

Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути книжкову виставку "Філологія - як спосіб життя та пізнання світу".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.