У бібліотеці університету відбулася публічна лекція «Політичне обличчя Антона Макаренка: міфи та факти», яку прочитав Андрій Володимирович Ткаченко, доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогічної майстерності та менеджменту імені І. А. Зязюна, віцепрезидент Міжнародної макаренківської асоціації, керівник Всеукраїнського макаренкознавчого центру. Цей захід став продовженням відзначання 135-річчя від дня народження Антона Семеновича Макаренка – видатного випускника Полтавського учительського інституту, всесвітньо відомого педагога, ученого зі світовим ім’ям, письменника.

Макаренко А. С. – це видатний український педагог, талановитий самобутній письменник, яскравий публіцист та надзвичайно ефективний освітній менеджер. Він посідає особливе місце серед плеяди просвітителів ХХ століття, чий творчий доробок у теорії й практиці виховання визнаний світовою науковою спільнотою.

Педагогічна спадщина А. Макаренка перекладена багатьма мовами, вивчається та досліджується науковцями Польщі, Ізраїлю, Німеччини, Італії, Великобританії, Греції, Японії та інших країн, у тому числі у досить віддалених регіонах планети.

Лектор представив доробок відомих закордонних макаренкознаців і пошановувачів справ та ідей одного з найвидатніших педагогів світу Антона Макаренка, а саме: Гюнтера Едгара Шельхаймера, Гьотца Хілліга, Анке Драйєр-Хорнінга (ФРГ); Маріана Библюка (Польща); Лібора Пєхі, Станіслава Бендла (Чехія); Харольда Расмуссена (Данія); Карі Мурто (Фінландія), Ніколи Січіліано де Куміса, Серени Веджетті, Франческо Тамбурріно (Італія) та інших.

З великою зацікавленістю та інтересом було почути уривки з листів Макаренка та спогадів його брата Віталія, які засвідчують, що насправді Антон Семенович аж ніяк не був прихильником радянської влади, комуністичної ідеології , тим паче більшовизму та сталінізму. Лектор навів безліч переконливих свідчень щодо цього – уривків з особистих листів та записників педагога, які лише зараз стали відомі дослідникам. Весь представлений матеріал за радянських часів був прихований у закритих фондах архівів, оскільки докорінно суперечив радянському міфу про, начебто, комуністичну сутність педагогіки Антона Семеновича.

Отже, Андрій Володимирович закцентував увагу на важливості розглядати постать Макаренка як явище не стільки освіти, скільки гуманістичної культури людства в цілому.

До заходу долучилося понад 80 слухачів як на базі бібліотеки так і дистанційно на платформі ZOOM, серед яких студенти, викладачі закладів освіти, науковці, працівники бібліотек та установ.

Слухачі подякували професору Андрію Ткаченку за творче натхнення та цікаву, змістовну й особливо актуальну лекцію в умовах, коли деякі політичні сили занадто широко й суб’єктивно трактують зміст процесу декомунізації.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.