Президент України Володимир Зеленський зранку 20 лютого у своєму зверненні вшанував пам'ять Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя за Україну й українців під час Революції Гідності.

Через 9 років після Революції Гідності битва за українську незалежність триває, сказав Президент.

“Рабів до раю не пускають. Це сенс українського тлумачення волі. Це причина, чому на нашій землі ворога не залишиться. Слава кожному і кожній, хто зараз у бою за нашу державу! Світла памʼять усім, хто віддав своє життя за Україну й українців! Вічна шана Героям Небесної Сотні! Слава Україні!”, — зазначив Президент.

21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції у Києві та регіонах через рішення влади президента Віктора Януковича щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Це стало початком Революції Гідності.

Наприкінці 2013 та на початку 2014 років Україну охопили масові протести, які отримали назву "Революція гідності". Вони призвели до зміни влади та втечі за кордон тодішнього президента Віктора Януковича і його соратників. Кульмінацією подій стало масове протистояння на Майдані у Києві 18-20 лютого 2014 року, внаслідок якого було вбито 107 протестувальників та 13 міліціонерів.

"Небесна Сотня" — прийнята в Україні збірна назва загиблих протестувальників, які мали безпосередній стосунок до ідеї та акції Євромайдану (Революції гідності) у грудні 2013 — лютому 2014 року. Пам'ятний День Героїв Небесної Сотні відзначають 20 лютого.

“За самостійну, вільну і сильну Україну, європейську і демократичну, незалежну і цілісну. І жодного сумніву немає, що ми захистимо все це, що ми реалізуємо мрію українських героїв”, — додав Зеленський.

Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути книжкову виставку "Герої Небесної Сотні: у їхніх серцях жила Україна".

Джерело


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.