Святкування 300-річчя Григорія Сковороди – одна з ключових культурно-мистецьких подій 2022 року. Тому творчі спільноти по всій країні долучаються і організовують тематичні заходи.

Співробітники університетської бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха приєдналися до онлайн зустрічі, яка проходила на платформі ZOOM, присвячену святкуванню 300-річчя Г. С. Сковороди. Модератор заходу Марина ФЕДОРОВА, завідувачка відділу краєзнавства Полтавської ОУНБ імені І. П. Котляревського.

Директорка бібліотеки Валентина ОРЄХОВА розповіла про постать Г. Сковороди та його значимість у часі. Валентина Володимирівна, аналізуючи статтю Євгенія СВЕРСТЮКА «Сковорода притягує до себе», закцентувала увагу про те, що «…вибір Григорія Сковороди – як переконливий і провідний феномен утілення в реальності українського світоглядного ідеалу вільної особистості… Саме тому ми відчуваємо його своїм сучасником і бачимо присутнім у майбутньому, до якого ще йти і йти». Завідувачка сектору культурно-просвітницької роботи Наталія ГАХ продекламувала вірш Д. Павличка «Сковорода».

Проведення віртуального бібліотечного марафону згуртувало й об’єднало учасників навколо унікальної особистості Григорія Сковороди. Він освітив духовною ясністю зліт української культури й філософської думки ХVІІ – ХVІІІ століть і зумів залишитися для прийдешніх поколінь сучасником. У своїх виступах і промовах учасники допомогли поринути у світ ідей та поглядів Григорія Сковороди, ближче познайомитися з художніми творами у яких змальовано образ мислителя. Бібліотекарі «подорожували» сторінками біографії видатного українця, поринали у таїни його філософських праць, байок, поезій, висловлювань та цитат митця. Нехай світлою і невмирущою буде пам’ять великого філософа України!


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.