29 травня відзначається Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй.

Починаючи з 1992 року в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки взяло участь понад 45 тисяч українських військовослужбовців у більш ніж 25 міжнародних операцій у різних регіонах планети та у 18 різних країнах світу. 58 військовослужбовців ЗС України у цих операціях загинули.

За даними Центру національних контингентів та національного персоналу Об’єднаного штабу Командуванням об’єднаних сил Збройних Сил України, нині лише два національні контингенти – військовослужбовці Збройних Сил України беруть участь у 2 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки під проводом ООН та НАТО. Зокрема, 18-й окремий вертолітний загін Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго та національний контингент у складі Багатонаціональних сил КФОР в Косово, Республіка Сербія загальною чисельністю 290 військовослужбовців. В порівнянні, цього року до початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну, ЗС України брали участь у 8 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у 6 країнах світу та районі Аб’єй.

Миротворча діяльність є одним із дієвих міжнародних механізмів врегулювання воєнно-політичних конфліктів, створення умов для нормалізації обстановки в конфліктних регіонах, відновлення та збереження миру. Збройні конфлікти впливають на всі сфери життєдіяльності держав, включаючи політичні, економічні, соціальні аспекти, екологію тощо, супроводжуються загостренням соціальних, міжконфесійних та міжетнічних відносин. Порушення системи державного управління призводить до глибокої економічної та соціальної кризи, хаосу у відповідній державі, генерує прояви тероризму і зростання організованої злочинності.

Активна участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки є засобом зміцнення національної безпеки завдяки створенню стабільного зовнішньополітичного середовища як на регіональному, так і на світовому рівнях. А також – підсилення міжнародного авторитету, як надійного партнера міжнародної спільноти у справі підтримання миру.

Основними формами участі Збройних Сил України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки є направлення підрозділу (національний контингент) або окремого військовослужбовця (національний персонал).

Співробітники читальної зали періодичних видань підготували виставку "Українські блакитні шоломи"

Джерело


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.