26 травня у читальному залі університетської книгозбірні відбулася презентація науково-популярного видання «Вишивальне мистецтво Полтавщини», авторкою якої є докторка педагогічних наук, професорка, заслужена працівниця освіти України, декан факультету технології та дизайну, Валентина Титаренко.

У книзі розглянуто актуальні питання історії вишивального мистецтва, історії українського рушника, українського вишитого одягу, творче використання традиційної вишивки при створенні сучасних колекцій одягу. Подано нариси творчого доробку полтавських мисткинь з вишивального мистецтва, розроблено інструкційні карти з основних технік вишивки, розкрито особливості колористики та семантики в українській вишивці. Також видання включає в себе тлумачний словник з основними поняттями та термінами вишивального мистецтва, містить велику кількість схем для вишивання, фото та ілюстрацій для кращого сприйняття поданого матеріалу, також наведено творчі проекти з технології виготовлення українського рушника та чоловічої сорочки.

Книга «Вишивальне мистецтво Полтавщини» видана на замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації за планом випуску соціально значущих видань у видавництві «Полтавський літератор».

Із вітальним словом до учасників презентації звернулася докторка педагогічних наук, професорка, заслужена працівниця освіти України, членкиня-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки України, ректорка Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Марина Гриньова; доктор педагогічних наук, доктор теологічних наук, професор, проректор з наукової роботи Василь Фазан. На заході з теплими й щирими словами виступили: директорка департаменту культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації, Ірина Удовиченко; директорка Полтавського літературно-меморіального музею В. Короленка, Ольга Теницька разом з працівницею музею Людмилою Ольховською; майстрині народної вишивки – викладачі Решитилівського художнього професійного ліцею Надія Вакуленко та Алла Кісь та інші. Привітали також присутніх, і Валентину Петрівну, зокрема, і кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України, Лариса Шаповал; директорка бібліотеки імені Михайла Андрійовича Жовтобрюха, Валентина Орєхова, яка зазначила, що презентоване видання гідно поповнить духовну скарбницю університету та без сумніву буде поціноване читачами, адже Валентина Петрівна подарувала 5 примірників. Також подякувала за тісну співпрацю бібліотеки з факультетом технології та дизайну. На зустрічі було багато присутніх друзів та колег, які прийшли підтримати та привітати авторку.

Презентація видання відбулася у колі творчої короленківської родини: у теплій, душевній атмосфері переповненої читальної зали бібліотеки.

Працівники університетської бібліотеки висловлюють щиру вдячність Валентині Петрівні й бажають миру, добра, невичерпного натхнення, міцного здоров’я та радості наснаги для нових творчих здобутків та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.