9 травня в Європейському Союзі та інших країнах на відзначення миру та єдності на континенті святкується День Європи. День Європи, разом з єдиною валютою (євро), прапором і гімном, є символом ЄС з 1985 року.

Цьогоріч ми зустрічаємо свято в умовах війни. Українці героїчно відстоюють від рашистської навали демократію, свободу, історію, культуру, людські життя та мрії усієї прогресивної Європи.

До свята співробітники бібліотеки підготували книжкові виставки а також віртуальну книжкову виставку "Книги-ювіляри 2022 (частина 3)" у якій представлено перлини світової літератури.

У 1985 році, на саміті Європейської ради в Мілані, 9 травня затверджене, серед інших офіційних символів ЄС, як День Європи, увічнивши день проголошення Декларації Шумана, який вважається днем народження Європейського Союзу:

«Мир у світі неможливо забезпечити без будівничих зусиль, сумірних рівню небезпеки, яка перед ним постає. Організована і життєздатна Європа може зробити фундаментальний внесок в цивілізацію, забезпечивши мирні відносини між країнами…»

День Європи для українців – це особливий день, адже нашу країну та ЄС єднають спільні цінності, історія та культура, демократія і свобода. Відзначення Дня Європи – це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.