Михайло Васильович Ломоносов (рос. Михайло Васильевич Ломоносов; нар. 8 (19) листопада 1711, село Денисовка, біля м. Холмогори, Архангелогородська губернія, Московське царство — пом. 4 (15) квітня 1765) — російський учений-натураліст, геохімік, поет, перший російський академічно освічений вчений. Видатний природодослідник Михайло Ломоносов здійснив багато відкриттів.

Зокрема, він дійшов висновку, що на землі постійно відбуваються зміни, і вони є причиною мінливості рослин і тварин. Учений сформулював висловлений ще Лукрецієм Титом Каром закон збереження маси речовин. Михайло Ломоносов деякий час навчався в Україні у Києво-Могилянській академії. Потім його разом з іншими найкращими учнями направили навчатися за кордон.

Михайло Ломоносов є автором значної кількості наукових термінів, які досі широко використовуються в сучасній літературній російській мові. Він створив слова рос. маятник, рос. насос, рос. притяжение, рос. созвездие, рос. рудник, рос. чертеж[сумнівно — обговорити], рос. атмосфера[сумнівно — обговорити], рос. вещество, рос. градусник, рос. преломление, рос. равновесие, рос. диаметр[сумнівно — обговорити], рос. квадрат[сумнівно — обговорити], рос. минус[сумнівно — обговорити], рос. горизонт[сумнівно — обговорити], рос. кислота та інші. Багато з них були згодом також запозичені до української та білоруської мов[сумнівно — обговорити].

Праці:

  • «Міркування про причину тепла і холоду», 1744 р.
  • «Слові про явища повітряні і їхню залежність від електричної сили», 1753
У читальній залі №3 представлено книжкову виставку "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить…".

 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.