Щорічно 10 листопада в усьому світі відзначають Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development) – свято, засноване у 2001 році під егідою ЮНЕСКО.

Проведення Всесвітнього дня науки з метою підвищення усвідомлення громадськістю в усім світі користі науки було рекомендовано в 1999 році на проведеній у Будапешті Всесвітній науковій конференції (зараз — Всесвітній науковий форум, англ. World Science Forum), де була висловлена необхідність щільнішої взаємодії між наукою й суспільством.

Услід конференції 1999 року, Генеральна конференція ЮНЕСКО в 2001 році резолюцією 31С/20 офіційно заснувала Всесвітній день науки.

Вперше в глобальному масштабі Всесвітній день науки був відзначений 2002 року.

До завдань Всесвітнього дня науки за мир і розвиток входить:

  • Підвищити поінформованість громадськості про роль науки для мирного та сталого розвитку громад;
  • Заохочувати національну і міжнародну солідарність в інтересах спільного використання наукових досягнень різними країнами;
  • Відновити національну і міжнародну прихильність використанню науки на благо суспільства;
  • Привернути увагу до викликів, з якими зіштовхується наука, а також збільшити підтримку наукової діяльності.
До свята у читальних залах представлено книжкові виставки "Світ сучасної науки".
Бажає всім нам тільки світлих почуттів до науки і наукового середовища! Всі ми пам’ятаємо про те, що знання це світло, а незнання нехай залишаються в минулому! Нехай у цей день Ви дізнаєтеся щось нове. Пізнаєте, нехай невелику, але істину, а вона, як відомо звільнить Вас від чогось абсолютно непотрібного і зайвого, що заважає не тільки Вам, але безперечно, і оточуючим Вас людям. З Днем науки Вас!

 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.