Щороку в жовтні ми віддаємо шану героям, які захищають українську незалежність в День захисників і захисниць України. Особливо актуальним це свято стало за часів військового конфлікту з РФ, коли наші бійці щодня ризикують життям на сході.

Свято незмінно відзначається 14 жовтня. Дата встановлена указом Петра Порошенка у 2014 році і обрана невипадково. У цей день християни святкують Покров Пресвятої Богородиці, який був великим святом для запорізьких козаків. У цей день також відзначається День українського козацтва.

Козаки вважали Богоматір своєю заступницею й захисницею від ворога. Головна церква українських козаків завжди була на честь Покрови. Її ікона була в кожному курені, а зображення Богоматері було на хоругвах, під якими козаки виступили у походи.

Козак – це вільна людина, незалежний озброєний воїн. Зародилося козацтво на українських землях у XV ст. Від самого початку козаками ставали виключно вільні люди, які вирішили все своє життя присвятити захисту України від ворогів.

Запорізька Січ була демократичним незалежним об’єднанням. Головними принципами тут були свобода і рівність – усі мали рівні права та обов’язки. Водночас на Січі дотримувалися жорсткої дисципліни, адже відповідальність була запорукою успіхів козаків під час військових походів.

Козак в українській культурі – звитяжний воїн, котрий служить своїй Батьківщині, боронить віру, гідність та звичаї всього українського народу.

До свята у читальній залі №4 представлено книжкову виставку "Козацтво: у витоків українського лицарства".

Шановні наші захисники та захисниці! Ми вітаємо вас з таким прекрасним днем. Бажаємо сил, терпіння та мирного неба над головою. Дякуємо вам за те, що ви нас оберігаєте! Цінуємо вас та пам'ятатимемо завжди.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.