Щорічно 10 вересня відзначається Всесвітній день запобігання самогубствам, заснований Всесвітньою організацією охорони здоров’я спільно з Міжнародною асоціацією із запобігання самогубствам у 2003 році. Про це повідомили в Міському медичному центрі здоров’я та медицини спорту Кам’янського.

За світовою статистикою, кількість спроб суїциду і летальних випадків з кожним роком збільшується. Одна з головних проблем – це те, що на самогубство зважується молодь.

Як правило, думки про суїцид приходять в кризових станах. Це може бути смерть близької людини, розлучення, нерозділене кохання. Люди, які вчиняють суїцид, на час скоєння самогубства, зазвичай страждають від сильного душевного болю і перебувають у стані стресу, депресії, відчувають неможливість впоратися із своїми проблемами і дивляться в майбутнє без надії. Людина стає замкнутою, конфліктною, спостерігаються емоційні зміни, агресія до навколишніх, відмова від їжі, порушення сну, немотивовані порушення настрою, страхи.

ПОРАДИ ЛІКАРІВ:

  • Дуже важливо навчитись знаходити вихід із будь-яких психотравмуючих ситуацій, дивитись на проблему з іншої, позитивної сторони. Чим більше у людини різноманітних інтересів, тим менше у неї шансів захворіти.
  • Необхідно підвищувати свою самооцінку: думати про себе позитивно, з повагою, відзначати свої достоїнства і якості, ставити їх над недоліками. Потрібно навчитися радіти тому, що маєш, відзначати будь-які дрібниці.
  • Прийшовши додому, залишайте всі проблеми на роботі та давайте можливість своєму тілу відпочити. Постійне зациклення на проблемах тільки посилить поганий настрій і викличе негативні емоції.
  • Діти та підлітки більше за інших схильні до суїциду. Дуже важливо дати зрозуміти дитині, що її люблять і цінують, і що вона завжди знайде підтримку у разі будь-якої проблеми.
  • Правильне харчування відіграє важливу роль у формуванні депресивних станів. Повноцінний і збалансований раціон - це запорука здорового організму і психічного здоров'я.
  • Відмовтесь від шкідливих звичок. Вони тільки дратують та погано впливають на організм у цілому.
  • До усіх підозр на суїцидальні настрої слід ставитися з усією серйозністю. Якщо ви помічаєте, що проблема існує, зверніться за консультацією до фахівця. Кваліфікований спеціаліст визначить, яка саме допомога потрібна.

На абонементі наукової літератури представлено книжкову виставку "Біля останньої межі".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.