27 квітня відбувся вебінар в онлайн-форматі на платформі ZOOM «Інформаційні ресурси в наукових комунікаціях» для здобувачів вищої освіти. Організували захід в бібліотека імені М. А. Жовтобрюха та Дмитро Хмелевський, студент 4-го курсу факультету історії та географії спеціальності 014.07 «Середня освіта (Географія)» (група ГО(фк/і)-44), голова наукового сектору Президії студентської ради Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.

Спікери заходу, Орєхова Валентина Володимирівна, директорка бібліотеки, Кузьміна Наталія Миколаївна, заступниця директорки бібліотеки та Демидченко Катерина Миколаївна, завідувачка сектору інновацій та підтримки наукових досліджень розповіли молодим дослідникам про систему наукових комунікацій як інформаційний простір, де формуються й поширюються наукові знання. Валентина Орєхова ознайомила присутніх з системою наукової комунікації, звернула увагу на роль електронних документів в епоху інформаційних технологій, зокрема на нову форму наукового журналу – онлайновий, вебмережевий. Спікерка повідомила про створення Національного репозитарію академічних текстів та вагомі здобутки Institutional Repositary of Poltava V. G. Korolenko National Pedagogical University. Відмітила, що пріоритетом сучасної наукової комунікації є міжнародний рух за Відкритий доступ (Open Access) як визначальна тенденція розвитку науки й освіти України.

Катерина Демидченко розповіла про доступ університету до міжнародних наукометричних реферативних баз даних Web of Science, Scopus та платформи повнотекстових документів ScienceDirect. Виступаюча наголосила, що студенти та викладачі Полтавського національного педагогічного університету мають можливість використовувати науковий світовий досвід для здійснення власних досліджень з різних галузей знань.

Наталія Кузьміна доповіла про переваги ресурсів Вільного Доступу до інформації, детально зупинилась на можливостях пошуку наукових документів в базах даних World Cat, BASE (Bielefeld Academic Search Engine) та Google Scholar (Google Академія).


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.