Мальовнича щедра Полтавська земля вигойдала у своїй материнській колис­ці багатьох славних дочок і синів. З глибини віків озивається до нас мудре слово Сковороди, чайкою кигиче піс­ня Чураївни, яскравими гоголівськими персонажами озивається Диканька, чистою рікою ллється музика Лисенка. Тож надихавшись того чародійно-п'янкого повітря, не міг не заясніти світові своїм талантом композитор, поет та громадський діяч Олександр Білаш.

Запрошуємо до читальної зали №1 переглянути книжкову виставку "Музична аура творчості Олександра Білаша", а також пропонуємо ознайомитися з тематичним списком "Спектри творчих кольорів Олександра Білаша", який підготувала завідуюча культурно-просвітницьким сектором бібліотеки Наталія Гах.

Герой України, Народний артист СРСР, Народний артист України, лауреат Національної премії ім. Т.Г. Шевченка та багатьох інших урядових нагород та відзнак, Олександр Білаш народився 6 березня 1931 р. у селі Градизьк Глобинського району Полтавської області. Батько Іван Опанасович Білаш працював бухгалтером, мама — Євдокія Андріївна (у дівоцтві Тонкошкур), — сільська трудівниця.

Любов до музики, певно, народилась разом з малим Сашком, бо і мама – перша співачка на село, та й батько грав на гітарі і балалайці. Тож відчувши серйозний потяг сина до музики, батьки не стали на заваді його прагненням. 3-річним хлоп­цем взяв він до рук свого першого музичного інструмента (саморобну гармошку, зроблену місцевим майстром-музикою Антоном Гапоненком) і а тих пір вже не розлучався з гармошкою, а згодом а баяном, акордеоном, роялем.

Олександр Білані закінчив Житомирське музичне училище, згодом Київську консерваторію (композиторське відділення, клас професора М. Вілінського).

Коло музичних інтересів О. Білаша досить широке, це не лише пісні, яких у творчому доробку композитора понад 400, це і музика до кінофільмів, спектаклів, фортепіанні концерти, оперети, дві опери та моноопери, симфонічні твори. Побачили світ 9-ть його поетичних збірок.

Д. Павличко, Б. Олійник, М. Ткач, І. Драч, В. Юхимович це ті друзі і творчі побратими із якими О. Білаш постійно спілкувався, багато писав на їхні тексти.

А яка плеяда чудових виконавців супроводжувала композитора упродовж його твор­чого життя. М. Кондратюк, Д. Гнатюк, А. Мокренко, квартет «Явір», тріо бандурис­ток Українського радіо, тріо «Либідь», Д. Петрнненко, Г. Ципола, Є. Мірошниченко, Л. Остапенко.

О. Білаш понад 15 років обіймав посаду Голови Київської спілки композиторів Укра­їни, був секретарем Всесоюзної організації, а у 1999р. його обрали 1-м головою ГО Земляцтво «Полтавці» в м. Кисні.

На жаль життя земне не вічне. На 79 р. 6 травня 2003 перестало битися серце вели­кого сина України, вірного Полтавчанина О.І. Білаша. Похований він на Байковому цвинтарі у Києві, місті, де жив, працював і яке любив. Душа ж людська — безсмертна. Ось і Олександр Білаш завжди ириходитиме до нас у своїх мелодіях, поезіях, у тих піснях, що полонили серця людей і озиватимуться до них крізь віки.

Джерело


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.