6 грудня 1991 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про Збройні Сили України», «Про оборону України», а 13 грудня – Концепцію оборони і будівництва Збройних сил України, які визначили основні принципи та напрями розбудови українського війська.

Україна успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння та військової техніки. Але ні для кого не секрет, що за понад 20 років незалежності українська армія була майже знищена.

Упродовж десятиліть відбувалися масові скорочення кадрових військовослужбовців, дехто з військових сам у відчаї кидав службу, не бачачи в армії жодної перспективи.

Крім внутрішніх чинників, додалися й зовнішні: увесь цей час Україні доводилося долати шалений тиск Москви, яка всіляко противилися створенню в Україні дієздатних Збройних сил.

Усі ці роки Москва діяла по-різному, залежно від внутрішньополітичної ситуації як в Україні, так й у Росії. Спочатку це були дипломатичні засоби (часом зовсім неприйнятні), а потім дійшло і до відкритої збройної агресії.

Після Революції Гідності та початку воєнних дій на сході України розпочалася нова сторінка літопису українських Збройних сил. Попри тотальну руїну в армії, корупцію, зради, втрати і підступність ворога, українським військовим вдалося відстояти незалежність Батьківщини, захистити власний народ від агресора, а також відновити обороноздатність Збройних сил.

Наразі наша армія відновила свою боєздатність, а Україна відмовилася від позаблокового статусу і оголосила про свої наміри вступити в НАТО.

До свята співробітники читальної зали №2 підготували книжкову виставку "Величне ім’я – захисник Вітчизни", а також пропонуємо ознайомитися з тематичним списком "Збройні сили: сьогодні і завтра", який підготувала завідуюча культурно-просвітницьким сектором бібліотеки Наталія Гах.

АД 242 : Аеропорт Донецьк: історія мужності, братерства і самопожертви / гол. ред. С. С. Скляр ; авт. проекту та уклад. І. Штогрін ; фото С. Лойка ; Радіо Свобода. Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. 352 с.

Книга про 242 дні боїв в аеропорту Донецька, або в АДу – як його назвали оборонці летовища – це майже шість десятків свідчень «кіборгів», коментарі військових експертів та військових аналітиків з України, Росії, США та Канади, представника Генерального штабу Збройних сил України. Але головне – про життя і смерть, про відчайдушність і страх, про любов і дружбу, про те – що і чому захищали у терміналах ДАПу українські бійці – читайте у розповідях безпосередніх учасників оборони Донецького аеропорту. Читайте, аналізуйте та робіть свої неупереджені висновки!

 

Запека В. Л. Батальйон "Полтава". Роки війни : фото та розповіді. Житомир : О. О. Євенок, 2018. 150 с.

Автор фото та розповідей доброволець Віталій Запека, що три роки провів на війні в трьох секторах з чотирьох, як звичайний стрілець та фотограф. Ці знімки публікувалися у всеукраїнських виданнях, перемагали в конкурсах. Виставлені в трьох музеях, в т. ч. Музей АТО (м. Київ). Проведено кілька виставок в м. Києві, Полтаві, Новоайдар та інших. Одна з виставок проводилась в посольстві Фінляндії, які допомагали нашим волонтерам. Кілька десятків тисяч знімків В. Запеки зберігаються з поміткою “зберігати довічно” в державному архіві (м. Полтава) та Центральному архіві України (м. Київ). Книжка вже замовлена музеями: АТО (м. Київ), Краєзнавчий музей (м. Полтава), музей МВС (м. Полтава), Краєзнавчий музей (м. Новоайдар) та бібліотеками міст Щастя, Маріуполь, Волноваха, Северодонецьк, Новоайдар, Полтава, декількома школами прифронтової зони.

 

Запека В. Л. Цуцик. Антивоєнний роман. Житомир : О. О. Євенок, 2019. 224 с.

«Цуцик» Віталія Запека – безсумнівно, подія в сучасному літературному житті. І не лише тому, що роман до болі правдивий, бо за плечима автора – три роки російсько-української війни. На відміну від «окопної» прози, це перший справді АНТИВОЄННИЙ роман про події на Сході. Написаний Людиною, якій до болю те, що стільки років відбувається на Донбасі. Написаний просто і страшно, від імені собаки, але про людську породу. Не про «укрів» та «сепарів» – про людей. Певен, з часом цей роман війде до скарбниці української літератури. Його розберуть на цитати, екранізують, вшанують найпрестижнішими літературними преміями, вивчатимуть у школі. Чому? Тому, що кожне зі слів «Цуцика» це не тільки справжня література. Це свята Правда, написана письменником з народу і для народу, яку годі стерти з народної пам’яті.

 

Запека В. Л. Герої, херої та не дуже. Воєнно-сатиричний роман. Житомир : О. О. Євенок, 2020. 236 с.

Віталій Запека «Герої, херої та не дуже», воєнно сатиричний роман. Воєнно-сатиричний роман – це ковток свіжого повітря на фоні сухих важких текстів про війну Росії проти України. Весело, смішно писати про серйозні речі – для цього, без сумніву, треба мати талант. І автор – Віталій Запека, на рахунку якого вже декілька виданих книг, зокрема «Цуцик», «Батальйон Полтава: роки війни», безперечно, ним володіє. Роман «Герої, херої та не дуже» написаний на основі реальних подій, в яких Автор, воювавший три роки в добробаті, здебільшого брав безпосередню участь. Літератор Олександр Смурий про цей твір написав: «В романі все правда, навіть художня видумка». 
В книзі з гумором та сатирою описується життя, служба, стосунки, омани, ілюзії та сподівання вчорашніх бухгалтерів, будівельників тощо, котрі за покликом серця стали воїнами в добровольчих батальйонах.Попри все роман «Герої, херої та не дуже» написаний не лише, щоб передати Дух та Атмосферу початкового періоду війни, а й для того, щоб дати змогу читачу подумати.
Дніпровський національний академічний театр ім. Т. Г. Шевченка на основі роман поставив виставу «Пригоди небравого вояка Шрамка», позиціонуючи головного героя як «нашого українського Швейка».

 

Карпов В. В., Табачник Д. В. Українська військова символіка. Київ : Либідь, 2004. 272 с.

У книзі вперше висвітлюється система військових символів у сучасних Збройних Силах України. Представлені у цьому виданні прапори всіх видів Збройних Сил, державні та відомчі нагороди, знаки класної класифікації та нарукавні знаки військовослужбовців. є елементами системи, опрацьованої за роки незалежності України.

 

У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту / авт.-упоряд. : С. Глотов, А. Глотова, А. Воронова, Ю. Руденко, Д. Путята ; худож.-оформлювач В. М. Карасик. Харків : Фоліо, 2018. 540 с.

Ця книга – результат першої в Україні спроби зібрати та проаналізувати свідчення безпосередніх учасників однієї з найгероїчніших і найтрагічніших операцій початку російсько-української війни, що досі лишається маловідомою для більшості українців. У документальній хроніці описуються події, пов’язані з обороною міжнародного аеропорту «Луганськ» та прилеглих населених пунктів (квітень–початок вересня 2014 року), а також події, що передували окупації Луганська (зима–весна 2013–2014 років). Команда волонтерів зібрала спогади понад 140 учасників та очевидців тих подій–військових, волонтерів, місцевих мешканців, працівників міліції та аеропорту, медиків, а також унікальні фотографії та картосхеми, що ілюструють військові операції, які відбувалися навколо летовища. Книга містить коментарі військових дослідників, офіцерів та експертів із аналізом основних подій, а також перелік загиблих українських бійців із різних підрозділів.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.