Наближається День захисника України, який кожного року святкується восени. Традиційно вшанування українських оборонців відбувається у жовтні.

Святкувати День захисника України на офіційному рівні почали з 2014 року відповідно до указу тодішнього президента Петра Порошенка. Свято запровадили на тлі збройної агресії Росії на Донбасі та анексії нею Криму.

Датою Дня захисника України було обрано 14 жовтня, враховуючи історичні традиції вшанування українського війська. Цього дня, як відомо, святкується День українського козацтва та Покрова Пресвятої Богородиці, адже саме Матір Божу козаки вважали своєю небесною заступницею й покровителькою.

Крім того, 14 жовтня також вважається днем заснування Української повстанської армії (УПА) — військово-політичного підрозділу Організації українських націоналістів (ОУН).

Тому складно знайти іншу дату, яка більше підходитиме для свята українських захисників.

День захисника України 14 жовтня фактично замінив звичне раніше свято 23 лютого – День захисника Вітчизни, який у СРСР був днем радянської армії.

Таким чином, уже декілька років поспіль Україна відзначає головне свято для своїх воїнів не за календарем сусідньої держави, а за українським – на свято Покрови.

14 жовтня Україна вшановує як сучасних оборонців, які відстоюють територіальну цілісність Батьківщини у війні з російським агресором, так і згадує героїв різних епох нашої історії.

Загалом це день, коли необхідно згадати полеглих воїнів унаслідок російської агресії, а також подякувати всім тим громадянам, які присвятили життя захисту української держави.

До свята співробітники читальної зали №2 підготували книжкову виставку "Цінуй, народе, воїнів своїх", а також пропонуємо ознайомитися з тематичним списком "Лине слава козацька з далеких віків", який підготувала завідуюча культурно-просвітницьким сектором бібліотеки Наталія Гах.

Слабошпицький М. Ф. З голосу нашої Кліо. Київ : Ярославів Вал, 2013. 224 с.

У книжці розповідається про складні й драматичні періоди української історії, подано біографічні ескізи про видатних синів і доньок українського народу. Книжка охоплює період від часів зародження першої української держави - Київської Русі аж до зруйнКнига розповідає про минуле нашої рідної України, про народження козаччини, боротьбу запорозьких козаків з ворогами українського народу.

Гетьмани України : для дітей шк. віку / уклад.: В. П. Товстий. Харків : Промінь, 2007. 248 с. : іл.

Книга присвячена тим, хто з сивої давнини боровся за незалежність України ¬ людям, які вражають своїм сильним духом. Вони усім єством вболівали за долю Батьківщини, боролися за об'єднання Правобережної і Лівобережної України. Читач дізнається, як Україна крок за кроком йшла до своєї незалежності. Книга розрахована на дітей шкільного віку, а також всіх, хто прагне поглибити свої знання по історії України.

Ревегук В. Я. Отамани полтавського краю ¬- борці за волю України : нариси з історії. Полтава : Дивосвіт, 2011. 260 с. : іл. З автографом автора.

Чотирирічна робота автора втілилась у книгу «Отамани Полтавського краю – борці за волю України». Пропонованій читачам монографії висвітлюється життєвий шлях і діяльність 10 найбільш відомих керівників протибільшовицьких повстанських загонів та підпільних організацій українського державницького спрямування, що діяли на Полтавщині впродовж 20-х років ХХ століття.

Дмитрук В. Вони боролись за волю України. Луцьк : Волинська обласна друкарня, 2007. 1072 с.

У книзі на глибокому аналізі історичних подій, на численних архівних документах та спогадах учасників національно-визвольної боротьби українського народу автор відтворює захоплюючу і трагічну сторінку історії визвольних змагань за незалежність нашої Батьківщини в 1917-1959 pp., який вистояв і переміг у двобої з коричневими і червоними окупантами, що з різних боків навалювалися на нашу Вітчизну. Для спеціалістів у галузі історії, викладачів, студентів і широкого загалу читачів.

Шкільник М. Україна у боротьбі за державність в 1917-1921 рр. Спомини і роздуми / упоряд. В. Верстюк. Київ : Кліо, 2016. 512 с.

Книга поєднує в собі спогади й міркування автора про короткий, але незвичайно важливий етап в новітній історії українського народу - період української революції та державного відродження 1917-21 років. У своїй праці д-р Шкільник, пишучи з відстані майже півстоліття, осмислює й інтерпретує українські визвольні змагання з перспективи його багатого життєвого досвіду та його особистої філософії - філософії державника-демократа, людини непартійної, але громадсько активної й відповідальної.

Україна в полум'ї війни. 1941-1945 / ред. П. П. Панченко. Київ : Україна, 2005. 560 с. : іл.

Спираючись на фактичний матеріал, маловідомі архівні документи, автори детально аналізують оборонні і наступальні операції, проведені на території України у роки Великої Вітчизняної війни, показують масовий героїзм бійців і командирів Червоної армії у боях за визволення рідного краю від німецько-фашистських загарбників. На основі аналізу фактичного матеріалу, нових архівних джерел автори розглядають найважливіші операції Червоної армії на території України, що суттєво вплинули на подальший хід Другої світової війни, значною мірою збагатили воєнне мистецтво.

Кульчицький С. В. Українська революція 2004 р. Київ : Генеза, 2005. 368 с.

Книга присвячена 200-денній епопеї президентських виборів 2004 р. - яскравому феномену новітньої української історії. Автор переконаний, що Українська (Помаранчева) революція 2004 р. - справжня, і вона є окремою ланкою в ланцюзі революцій, які відбулися на території Східної Європи. Їх несхожість на відомі історії революцій пояснюється об'єктивними обставинами виходу посткомуністичних країн з мутантної комуністичної цивілізації на загальнолюдський шлях розвитку.

Герасименко О. Майдан після Майдану. Київ : [б. в.], 2016. 136 с. : іл.

Написати цю книгу мене надихнуло сором’язливе замовчування подій на Майдані Незалежності після Революції Гідності. Тим більше, що все частіше можна почути, що революція ще не закінчилася, вона продовжується. Для багатьох учасників тих подій ще тоді, в лютому 2014 року, було це зрозуміло. Але довелося вибирати: або воювати, або тиснути на владу. Частина активістів залишилася на Майдані. Не всі їх розуміли, багато образливих слів доводилося вислуховувати. Ціле спекотне літо майданівці намагалися контролювати владу, підштовхувати її до реальних дій та проведення реформ.Однак встояти проти «системи» Майдан не зміг. Тому Революцію ще не закінчено і ми повні завершити розпочату справу.

АД 242 : Аеропорт Донецьк : історія мужності, братерства і самопожертви / гол. ред. С. С. Скляр ; авт. проекту та укладач Ірина Штогрін. Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. 352 с.

Книга про 242 дні боїв в аеропорту Донецька, або в АДу ― як його назвали оборонці летовища ― це майже шість десятків свідчень «кіборгів», коментарі військових експертів та військових аналітиків з України, Росії, США та Канади, представника Генерального штабу Збройних сил України. Але головне ― про життя і смерть, про відчайдушність і страх, про любов і дружбу, про те ― що і чому захищали у терміналах ДАПу українські бійці ― читайте у розповідях безпосередніх учасників оборони Донецького аеропорту.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.