Осіння пора року – чи не найкращий період для творчості. Можливо, саме тому в перший день жовтня світова спільнота святкує Міжнародний день Музики.

Сам термін «Музика» має давньогрецьке коріння, та у перекладі означає «Свято муз». Видатний філософ античності Платон писав:

«Музика надихає весь світ, наділяючи душу крилами, придає життя та веселощів усьому живому… Саме музику можна назвати втіленням усього прекрасного та величного»

За легендою, стародавні музиканти античної Греції, перед створенням або виконанням власних творів, зверталися з молитовних проханням до Муз, які дарували їм натхнення. Тож і нині крилатий вислів «прихід музи» часто можна зустріти в усіх сферах мистецтва, не лише у музиці, але і у літературі та живописі.

Музика – це один із небагатьох видів мистецтва, який відіграє надзвичайно важливу роль у житті кожної людини. На думку багатьох вчених, саме слухання музики впливає на емоційний стан та настрій людини, може покращувати ефективність роботи або навчання, розвивати креативність та надихати на нові ідеї…

Незважаючи на те, що музика завжди була Королевою мистецтва, ідея відзначення Дня Музики з’явилася лише наприкінці ХХ століття, коли у 1975 році, за ініціативою Міжнародної Музичної ради (під патронатом ЮНЕСКО), за сприяння видатного скрипаля-віртуоза Ієгуді Мєнухіна та композитора Дмитра Шостаковича, було прийняте рішення про щорічне святкування.

У цей день, за міжнародними мистецькими традиціями, у багатьох концертних залах світу проводяться численні концерти, фестивалі, творчі зустрічі з видатними музикантами та виконавцями, які віддають частинку себе та своєї творчості численним слухачам та шанувальникам.

Запрошуємо до читальної зали №1 переглянути книжкову виставку "В обіймах музики".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.