В Україні 24 серпня щорічно відзначається День незалежності - державне свято, встановлене на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному вигляді.

17 березня 1991 року відбувся єдиний в історії СРСР Всесоюзний референдум про збереження СРСР. Одночасно з цим референдумом в Україні за ініціативи Народного Руху України за перебудову було проведено республіканське консультативне опитування: "чи згодні ви, щоб Україна була в складі Союзу Суверенних Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України". Позитивно на нього відповіли понад 80% опитаних.

Наслідком ідеологічної боротьби Народного Руху України за перебудову стало те, що референдумом і опитуванням в Україні було легітимізовано мінімум дві абсолютно різні форми союзної держави і зроблено крок до незалежності - зобов'язання республіканської влади розробити і прийняти Декларацію про суверенітет України.

16 липня 1990 Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України. У той же день було прийнято постанову "Про День проголошення незалежності України". Пізніше в Кодексі законів про працю Української РСР з'явився запис: "16 липня - День незалежності України".

24 серпня 1991 ВР Української РСР прийняла Акт проголошення незалежності України.

"Проголосити 24 серпня 1991 року Україну незалежною демократичною державою. З моменту проголошення незалежності чинними на території України є тільки її Конституція (888-09), закони, постанови уряду та інші акти законодавства республіки", – йшлося в тексті документа.

1 грудня 1991 року акт проголошення незалежності було підтверджено на Всеукраїнському референдумі. У червні 1992 року Верховна Рада України постановила: у частині першій статті 73 Кодексу законів про працю України слова "16 липня - День незалежності України" замінити словами "24 серпня - День незалежності України". Тому від 1992 року День незалежності України щороку відзначається 24 серпня.

Ця визначна дата навіки ввійшла в історію нашої молодої держави золотою сторінкою її біографії, законодавчо закріпивши вікові прагнення Українського народу до національного відродження та свободи.

29 років незалежності продемонстрували світу, що Україна відбулася як суверенна держава, здатна утверджувати демократичні цінності та захищати свободу.

Співробітники бібліотеки підготували книжкову виставку "Незалежна і єдина будь навіки, Україно!", а також пропонуємо ознайомитися з тематичним списком "До України серцем прихились", який підготувала завідуюча культурно-просвітницьким сектором бібліотеки Наталія Гах.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.