Рей Дуґлас Бредбері (англ. Raymond (Ray) Douglas Bradbury; 22 серпня 1920, Вокіґан, Іллінойс, США – 5 червня 2012, Лос-Анджелес) – один із найвідоміших американських письменників-фантастів, автор близько 400 літературних творів різних жанрів: оповідань, романів, віршів, есе, п'єс для театру і радіо, кіно- й телесценаріїв. Твори письменника є впізнаваними за їх емоційним, психологічним стилем. На думку критиків, Бредбері є унікальним явищем в американській літературi. А за його внесок до жанру фантастики він став лауреатом премії «Гросмейстер фантастики» за заслуги перед жанром (1985).

Своєрідний, оригінальний, неповторний — такими епітетами нагороджують відомого американського письменника шанувальники його творчості. Купити книги Рея Бредбері хочуть і дорослі, і діти, тому що його талант універсальний і підходить для будь-якого віку. За своє досить тривале життя він написав понад 800 творів різних жанрів. Серед найбільш популярних у читачів — збірка оповідань Рея Бредбері «Марсіанські хроніки», автобіографічна повість «Кульбабове вино» і романи «Насувається лихо» і «451 градус за Фаренгейтом».

Творчість письменника традиційно відносять до наукової фантастики. Частково погоджуючись з цим, сам автор стверджує, що не стільки фантаст, скільки «казкар, мораліст і людина, що дивиться уперед». У творах Рея Бредбері дійсно багато нестандартного, фантазійного, того, що відрізняється від дійсності. Як прогнозист і футуролог письменник заздалегідь передбачив появу багатьох тепер звичних для нас речей: одягу для тварин, гаджетів типу смартфонів і т. п. При цьому сам автор обмежено користувався благами цивілізації: не літав літаком і самостійно лагодив авто.

Знаменитим письменника зробила збірка новел «Марсіанські хроніки», яка побачила світ у 1950 році. Після публікації з’явилася довга черга з бажаючих купити оповідання Рея Бредбері і отримати автограф. А антиутопія «451 градус за Фаренгейтом» ввела автора до когорти найкращих фантастів світової літератури.

У критиці письменника називають «технократом», але це не зовсім вірно. Тема технократичного суспільства — важлива, але не головна у його роботах. Набагато сильніше автора хвилюють питання гуманізму. Його книжки не стільки пророкують майбутнє, скільки застерігають від небезпечних тенденцій сучасності, які, розвинувшись, можуть дати людям комфортний побут, але вбити людяність. Основну небезпеку нашого часу письменник вбачає у поширенні бездуховності і глобальній стандартизації життя. Смерть лякає його у меншій мірі, ніж механічність буття. Головним героєм американський фантаст бачить людину. Але людину з великої літери: з живою душею і чуйним, відкритим серцем. Саме це, якщо вірити відгукам про книги Рея Бредбері, найсильніше підкуповує читача у його творах.

У книжках письменника захоплюючий сюжет поєднується з серйозним філософським осмисленням життєвих явищ. Його велика літературна спадщина відрізняється, з одного боку, космізмом і вірою у безмежні людські можливості, а з іншого — лякає неминучістю всесвітнього зла. Письменник невпинно нагадує про те, що людині за будь-яких обставин слід до кінця залишатися Людиною.

Джерело

 

Співробітники бібліотеки підготували книжкову виставку "Рей Бредбері: на перехресті життя та фантастики", а також пропонуємо ознайомитися з тематичним списком "Рей Бредбері: той, хто написав майбутнє", який підготувала завідуюча культурно-просвітницьким сектором бібліотеки Наталія Гах.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.