Коронавіруси становлять велике сімейство вірусів з доведеними хвороботворними властивостями по відношенню до людини або тварин. Відомо, що ряд коронавірусів здатний викликати у людини респіраторні інфекції в діапазоні від звичайної застуди до більш серйозних станів, таких як близькосхідний респіраторний синдром (БВРС) і важкий гострий респіраторний синдром (ВГРС). Останній з недавно відкритих коронавірусів викликає захворювання COVID 19.

COVID 19 - інфекційне захворювання, викликане останнім з недавно відкритих коронавірусів. До спалаху інфекції в Ухані, Китай, в грудні 2019 року про новий вірус і захворюванні нічого не було відомо.

До найбільш поширених симптомів COVID 19 відносяться підвищення температури тіла, втомлюваність і сухий кашель. У низки пацієнтів можуть відзначатися різні болі, закладеність носа, нежить, фарингіт або діарея. Як правило, ці симптоми розвиваються поступово і носять слабо виражений характер. У деяких інфікованих осіб не виникає будь-яких симптомів або поганого самопочуття. У більшості людей (близько 80%) хвороба закінчується одужанням, при цьому специфічних лікувальних заходів не потрібно. Приблизно в одному з шести випадків COVID-19 виникає важка симптоматика з розвитком дихальної недостатності. У літніх людей, а також осіб з наявними соматичними захворюваннями, наприклад, артеріальною гіпертензією, захворюваннями серця або діабет, ймовірність тяжкого перебігу захворювання вище. При наявності підвищеної температури тіла, кашлю і утрудненого дихання слід звертатися за медичною допомогою.

Заразитися можна від інших людей, якщо вони інфіковані вірусом. Захворювання може передаватися від людини до людини через дрібні краплі, які виділяються з носа або рота хворого COVID 19 при кашлі або чханні. Ці краплі потрапляють на оточуючі людину предмети і поверхні. Інші люди можуть заразитися в результаті дотику спочатку до таких предметів або поверхонь, а потім - до очей, носа або рота. Крім того, зараження може відбутися при вдиханні дрібних крапель, які виділяються при кашлі або чханні людини з COVID 19. З цієї причини важливо триматися від хворої людини на відстані більше 1 метра.

Щоб уберегти себе та своїх близьких, необхідно чітко дотримуватися відповідних рекомендацій. Не займайтеся самолікуванням і одразу звертайтеся до сімейного лікаря, якщо відчули симптоми захворювання.

1. Онлайн-обстеження на Сovid-19

Ви можете пройти онлайн-тест на уточнення наявних або вірогідних симптомів захворювання. Будьте поінформовані. 
Пройти онлайн-тест

2. Дії людей з симптомами

  1. Залишайтеся вдома.
  2. Подзвоніть своєму сімейному лікарю.
  3. Опишіть йому симптоми, історію подорожей. Розкажіть про те, чи були ви в контакті з людьми, які потенційно можуть бути інфіковані. Розкажіть про результати опитування, а також уточніть, на які саме запитання Ви дали стверджувальну відповідь.
  4. Виконуйте інструкції свого лікаря.
  5. У невідкладних станах — температура вище 38, яка не збивається, та ускладнене дихання — терміново викликайте “швидку” за номером 103.

У разі виникнення запитань — звертайтеся за телефонами:

  • Урядова гаряча лінія: 15-45
  • Гаряча лінія МОЗ: 0 800 505 201
  • Гаряча лінія ЦГЗ: 0 800 505 840

3. Рекомендації щодо профілактики COVID-19

  • мити руки з милом понад 20 секунд;
  • не торкатися руками очей, носа, рота;
  • чхати й кашляти —  у згин ліктя або прикриваючи рот і ніс серветками;
  • регулярно провітрювати приміщення;
  • дезінфікувати поверхні;
  • дотримуватися дистанції у 1,5 метри з людьми;
  • уникати рукостискань, поцілунків, обіймів.

4. Засоби індивідуального захисту

Закиньте гумки за вуха, розправте маску, щоб вона прикривала ніс та рот, обтисніть носову пластину.
Маску слід змінювати, щойно вона стала вологою.
Маску слід змінювати щочотири години.

Не можна чіпати зовнішню частину маски руками. Якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком.
Не можна використовувати маску повторно.
Не можна використовувати марлеві маски, вони не забезпечують належного рівня захисту.

Як знімати маску: не торкайтеся до її зовнішньої поверхні — зніміть маску за гумки, згорніть і викиньте у смітник.

Співробітники бібліотеки підготували книжкову виставку "Коронавірус рухається по планеті".

Бережіть себе і своїх близьких та обов'язково дотримуйтесь рекомендацій МОЗ!


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.