14 листопада 2019 року в читальному залі університетської бібліотеки з нагоди 105-річчя університету відбулася урочиста академія і пошанування пам’яті доктора філологічних наук, професора Інституту мовознавства імені О. О. Потебні, лауреата академічної премії імені Івана Франка, відомого в Україні і далеко за її межами мовознавця Михайла Андрійовича Жовтобрюха (1905–1995).

Із вітальним словом до присутніх звернувся ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, доктор філологічних наук, професор, академік Академії вищої освіти України, член Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України, заслужений діяч науки й техніки України Микола Іванович Степаненко, який зазначив: «Ми згадуємо талановитого і мудрого вченого Михайла Андрійовича Жовтобрюха, людину, яка намагалася всім допомогти. Хоча він не навчався в Полтавському педагогічному, ми згадуємо його як земляка. Тож гортаймо його праці, вивчаймо його погляди й будьмо мудрішими. Михайло Андрійович Жовтобрюх співпрацював із кафедрою української мови та студентами-філологами, тому подарував нашому вишу безцінну книгозбірню. Учений здавна підтримував дружні зв’язки з Полтавським педагогічним: не раз виступав із лекціями перед студентами, брав участь у наукових конференціях, творчих дискусіях, завжди допомагав колегам порадами, був науковим керівником аспірантів та уболівав за долю навчального закладу».

Директор бібліотеки Валентина Орєхова розповіла про формування книжкової колекції Михайла Андрійовича Жовтобрюха в ПНПУ, яка вже понад чотири десятки років є справжньою духовною скарбницею вишу. Нині університетська бібліотека носить ім’я Михайла Андрійовича Жовтобрюха. Книгозбірня відомого мовознавця нині представлена у фонді рідкісних та цінних видань, та налічує понад 5 тисяч примірників. Основа офірованої бібліотеки – філологічні праці. Велику цінність мають історичні дослідження, освітянські, мистецтвознавчі студії, художні твори, навчальні, довідкові видання, книги іноземними мовами (224 примірники). На багатьох виданнях колекції стоїть особистий підпис: «Михайло Жовтобрюх», а на звороті значної частин книг – напис за зразком шрифту Острозької Біблії: «Екслібрис Михайла Жовтобрюха».

Валентина Орєхова презентувала каталог «Книжкова колекція Михайла Андрійовича Жовтобрюха», що надрукований у редакційно-видавничому відділі університету та підготовлений за редакцією доктора філологічних наук, професора М. І. Степаненка. Це перше видання започаткованої в університеті нової інформаційно-бібліографічної серії «Книжкові колекції». Упорядкували його В. В. Орєхова, директор бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха, Н. М. Кузьміна, заступник директора бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха, С. І. Козина, зав. відділу науково-методичної та культурно-просвітницької роботи бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха, І. М. Лесунова, зав. відділу комплектування, наукового опрацювання документів та зберігання фондів бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха.

У презентованому виданні подано відомості про видатного мовознавця сучасності (автор статті – Микола Степаненко), про книжкову колекцію вченого-лінгвіста, представлено його науковий доробок та публікації про життєвий і творчий шлях.

Студенти факультету філології та журналістики підготували цікаву літературно-мистецьку композицію «У працю й землю закоханий здавна, творив він небуденні діла…». Ведучі Юлія Мироненко та Марина Тихоненко окреслили віхи життєвого і творчого шляху нашого земляка. Перед глядачами виступив в образі Михайла Жовтобрюха студент групи УФ(р)-31 Олександр Геращенко, який цитував уривки із наукових праць, вірші та лист, адресований студентам, викладачам, працівникам бібліотеки. У читальному залі панував дух мови, поезії, танцю, українства. У заході брали участь студенти факультету філології та журналістики: Олександр Геращенко, Катерина Рябокобилко, Софія Гущіна, Ірина Панченко, Ігор Ольховий, Ольга Чубін, Юлія Мироненко, Марина Тихоненко, Поліна Бакеєва, Сергій Боровий, Лілія Порубай, Анастасія Сидоренко, Валентина Усяка, Валентина Самар, Вікторія Михайлик, Анастасія Коротянець, Марина Крепко, Юлія Яценко.

Модераторка заходу – доцент кафедри української мови, кандидат філологічних наук Тетяна Ніколашина.

Працівники бібліотеки підготували книжкову виставку «Моя бібліотека служитиме людям...», на якій було представлено науковий доробок Михайла Жовтобрюха та знакові книги з колекції вченого. Безцінний книжковий скарб лінгвіста-земляка слугуватиме ще не одному поколінню науковців, студентів-філологів, журналістів.

Запрошуємо до бібліотеки імені Михайла Андрійовича Жовтобрюха детальніше ознайомитися з презентованим виданням.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.