Щорічно 30 вересня вся наша країна святкує Всеукраїнський день бібліотек.

Приємно, що в цей день щороку наша університетська книгозбірня отримує найкращі подарунки – книги. Цей рік не став винятком, так Бібліотека імені Михайла Андрійовича Жовтобрюха отримала в дар книги від Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича – «Пастирське Богословіє», книга складається з 4 частин: «Дидактика», «Годеґетика», «Літурґіка» і «Росправа о духовнім урядовім стилю».

До 1-го тому увійшла найбільша частина “Пастирського Богословія” – “Літурґіка”. Тут подано вичерпний опис візантійсько-української обрядової традиції з докладними поясненнями, підкріпленими численними посиланнями на eвропeйські наукові джeрeла.

До 2-го тому увійшли три частини “Пастирського Богословія”:

▪ У “Дидактиці”, яка складається з двох розділів, – гомілетики (проповідництва) і катехитики, всебічно розглянуто учительський уряд священика.

▪ “Годеґетика” присвячена теоретичним і практичним аспектам душпастирювання.

▪ “Росправа о духовнім урядовім стилю” присвячeна адміністративній, зокрема канцелярійній, практиці священика.

▪ У 2-му томі поміщeні також додатки – унікальні проповіді та статті Владики Ю. Пeлeша, які свого часу були надруковані в цeрковному часописі Грeко-католицької Цeркви “Рускій Сіонъ”. Особливу цінність становить цикл Літурґійних проповідей Автора, а також його розлога стаття про Св. Атаназія Великого, Архієпископа Олександрійського.

Ця унікальна раритетна книга збагатить духовну скарбницю університету цікавим джерелом, за яким навчалося кілька поколінь українських студентів-теологів. Адже “Пастирське Богословіє” Кира Юліяна Пелеша є нeвичeрпним джeрeлом інформації, оскільки в своїй рeфeрeнтній базі містить багато покликань на оригінальні докумeнти Апостольського Прeстолу та Австрійської імперії.

Ще одним з приємних подарунків є книги Анатолія Самойленка, українського поета, члена Національної спілки письменників України, автора поетичних збірок: «З калинового краю», «Кобзареве поле», «Закоханий розмай», «Роду мого джерело», лауреата міжнародного та Всеукраїнського конкурсів сучасної української пісні.

АНАТОЛІЙ САМОЙЛЕНКО народився 5 травня 1938року у селі Моринцях Звенигородського району. Після закінчення у 1955 році Моринської середньої школи, почав працювати розмотувальником електродвигунів на Київському ремонтному електромеханічному заводі. 1968 року закінчив Київський інженерно-будівельний інститут за фахом інженер-електромеханік. В 1974 році газета „Молода гвардія” публікує гуморески Самойленка, і, окрилений першим успіхом, він подає свої твори до інших видань, показує їх відомим письменникам. На творчому шляху з’являються люди, які підтримують його віру в себе і допомагають розвинутися талантові. Це поет Леонід Горлач, Віктор Іванович Кава, Микола Павлович Роман. Анатолій Павлович відточує своє вміння, займається у літературній студії, і як результат – перша віршована збірка „Моринська криниця”.

Ці фундаментальні видання істотно збагатять духовну скарбницю університету і зацікавлять науковців, викладачів, студентів, учителів.

Колектив бібліотеки висловлює щиру подяку за внесок у формування фонду нашої книгозбірні Голові правління Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича Костянтину Черемському та поету Анатолію Самойленку.

Зичимо Вам добра і щастя, невичерпної наснаги та енергії для нових творчих здобутків, успіхів на життєвому шляху, здійснення всіх Ваших планів! Сподіваємося на продовження плідної співпраці.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.