Сьогодні, з ініціативи ООН, відзначається Всесвітній день водних ресурсів.

День встановлений за рішенням учасників Конференції ООН з навколишнього середовища, яка відбулась у Ріо-де-Жанейро 3-14 червня 1992 року. Кожен знає, що значить вода в житті людини. Вона – основа самого життя. Загалом День присвячений питанню використання природних чинників для подолання водних проблем XXI століття, адже екологічні збитки, пов'язані зі зміною клімату, ведуть до криз, пов'язаних з водою, які спостерігаються в усьому світі. В результаті деградації ґрунтів і рослин, річок і озер, все частіше відбуваються повені, спостерігається посуха, забруднюються водойми.

Щороку 22 березня відбуваються заходи, спрямовані на висвітлення конкретної теми, пов’язаної зі збереженням водних ресурсів. Цьогорічна тема Дня - «Не залишаючи нікого осторонь», це своєрідна адаптація шостої цілі в галузі сталого розвитку - забезпечення наявності і раціонального використання водних ресурсів і санітарії для всіх до 2030 року. По суті це і означає, що ніхто не повинен залишатися осторонь.

За даними ООН, на сьогодні близько 2,1 мільярда людей живуть без доступу до безпечної води в домашніх умовах. Вони мусять витрачати чимало часу, стояти в чергах, або долати значні відстані (здебільшого пішки), аби забезпечити себе на декілька днів водою. Завдання полягає в тому, щоб знизити втрати води і збільшити обсяги переробки. Нині понад 80 відсотків стічних вод потрапляють у ґрунт, здійснюючи негативний вплив на довкілля. Необхідно поліпшувати системи збору та очищення стічних вод. Важливо також дбайливо й економно витрачати воду для захисту навколишнього середовища і водних ресурсів.

Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Блакитні очі планети".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.