Інститут фізики НАН України створено у 1929 році. Перший директор - О.Г. Гольдман.

Заснований у 1929 році Інститут фізики Національної академії наук України (ІФ НАНУ) є однією з найстаріших науково-дослідних фізичних установ України. В процесі розширення та поглиблення досліджень на базі Інституту створено ще п'ять спеціалізованих науково-дослідних інститутів: Інститут фізики напівпровідників (1960), Інститут теоретичної фізики (1966), Інститут ядерних досліджень (1970) та Інститут прикладної оптика (1994).

В даний час в ІФ IOP працює понад 300 дослідників (в тому числі три академіки і вісім членів-кореспондентів НАН України), а також близько 100 допоміжних працівників. Має понад 20 наукових підрозділів, зусилля яких направлені на вирішення проблем у галузях: Конденсовані середовища, в тому числі фізика м'якої речовини; Нанофізика і наноелектроніка; Лазерна фізика, нелінійна і сингулярні оптика, голографія; Фізика, поверхонь, емісійна і плазмова електроніка.

Традиційно основні зусилля вчених інституту зосереджені на фундаментальних дослідженнях, але, в той же час, їх діяльність спрямована на прикладні розробки у сфері кріогенних пристроїв, лазерних систем, піроелектричних детекторів, радіаційних технологій, а також лазерних і плазмових технологій. Інститут незмінно перебуває у верхній частині рейтингу установ НАН України.

Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути книжкову виставку "90 років Інституту фізики НАН України".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.