11 лютого у світі відзначається День жінок у науці — і хоча зараз не бракує дівчат та жінок, які здійснюють наукові відкриття та змінюють світ, ми пропонуємо вам добірку винаходів, які стали для усіх нас звичними, і ми навіть не підозрюємо, що до їхнього створення причетні жінки, а не чоловіки

Деякі з цих винаходів ми використовуємо щодня — але той факт, що їх створили та запропонували саме жінки, точно стане для вас сюрпризом.

Велика циркулярна пилка (1813 рік)

Автором цього винаходу вважають Табіту Беббіт, учасницю християнської секти в США. Члени культу виступали за рівність статей, в тому числі в тому, що стосувалося важкої фізичної праці. Табіта Беббіт працювала на тартаку. Під час роботи жінка спостерігала за тим, як використовується дворучна пилка у повсякденній праці.

Тоді ж їй спало на думку, що половина зусиль витрачається даремно. Вся причина була в тому, що цей інструмент (в силу заточування) пиляє тільки в одному напрямку.

В якості альтернативи Беббіт запропонувала диск з зубцями. Він прискорював процес розпилювання деревини. На жаль, патент на свій винахід вона так і не оформила.

Паперові пакети із прямокутним дном (1871 рік)

Упаковка всіх пристроїв і товарів на сьогоднішній день виглядає більш ніж стандартно, проте звична нам форма паперових пакетів з’явилася не відразу. Ідея створення прямокутних паперових пакетів — заслуга Маргарет Найт. Потрібно сказати, що одними лише паперовими пакетами вона не обмежилася. Жінка зуміла отримати понад 20 патентів для низки пристроїв і технологій. Найперший винахід вона створила в 12 років, запропонувавши спеціальний стопорний пристрій для термінової зупинки промислових машин і верстатіву випадку, якщо до механічної частини потрапляє сторонній предмет. Цей винахід урятував безліч людей від каліцтв і травм на виробництві.

Що ж стосується паперових пакетів, то в 1870 році винахідниця зібрала дерев’яний пристрій, який давав змогу нарізати, складати і склеювати паперові пакети. Патентування того часу передбачало створення зразка машини або верстата з металу. Ідею спробував привласнити собі Чарльз Аннан, який побачив її апарат. Але Маргарет зуміла на суді довести, що технологію і верстат для виробництва паперових пакетів з прямокутним дном винайшла саме вона.

Машина для миття посуду (1887 рік)

Хоча перші патенти на механічну посудомийку в США були виписані в 1830 і 1865 роках, створювачкою сучасної посудомийної машини вважають Джозефін Кохрейн. Вона була онукою Джона Фітча, творця першого американського пароплава.

Причина створення пристрою виявилася досить банальною: Кохрейн дратувало те, як прислуга поводиться з її фарфоровим посудом під час миття. Тепер цим пристроєм користуються в усіх куточках світу.

«Двірники» для машин та автобусів (патент 1903 року)

Ідея «двірника» спала на думку Мері Андерсон, коли під час поїздки на трамваї по засніженому Нью-Йорку вона спостерігала, як водій мусив зупиняти вагон, вилазити назовні і зчищати сніг з лобового скла на кожній зупинці.

Андерсон запропонувала встановити на осі гумову щітку, другий кінець осі завести в кабіну водія — і прикріпити до ручки для обертання «двірника». Ідея такого механічного омивача скла була запатентована. А вже за якихось 10 років усі автомобілі в США оснащувалися такими склоочисниками.

Модульна система зв’язку, що лягла в основу Wi-Fi та GPS (1942 рік)

Знаменита кіноактриса Геді Ламарр спільно з композитором Джорджем Антейлом в 1942 році отримали патент на так звану «Секретну систему зв’язку». Цей винахід згодом став основою для систем зв’язку з розширеним спектром та бездротової передачі даних.

Ця технологія сьогодні використовується всюди: від мобільних телефонів до мереж Wi-Fi 802.11 і навігаційної системи GPS. Треба сказати, що насправді Ламарр розробляла систему суто військового призначення. Їїтехнологія мала використовуватися для керування торпедами.

Один із перший протигрибкових антибіотиків — ністатин (1950 рік)

Один з перших, якщо не найперший протигрибковий антибіотик, виділений з бактерій Streptomyces noursei, отримали Елізабет Лі Гейзен і Рейчел Фуллер Браун — медики Управління охорони здоров’я штату Нью-Йорк.

Гейзен виявила бактерії Streptomyces noursei в ґрунті на фермі свого знайомого Вільяма Норса, в честь якого і було названо мікроорганізми.

Мова програмування — COBOL (1959 рік)

Одна з найстаріших в історії мов програмування, котра була розроблена на основі мови FLOW-MATIC, — результат роботи Ґрейс Мюррей Гоппер, американки, котра працювала в галузі інформатики та була військовослужбовцем (у відставку вона вийшла в званні контр-адмірала).

Гоппер, що стала одним з перших програмістів раннього комп’ютера IBM Harvard Mark I (1944 року випуску), розробила перший компілятор для мови програмування. Вона ж створила й концепцію машинонезалежних мов програмування.

Коректор для друкарських машинок та письма (1958 рік)

Головний винахід Бетті Несміт Грем, «посередньої секретарки», котра часто робила помилки при наборі тексту, хоча би раз в житті бачили усі наші читачі. Все почалося, коли у XX столітті замість звичайної друкованої стрічки з появою електричних друкарських машинок стали застосовуватися стрічки з вуглецевої плівки.

Друкарську помилку звичайним чорнилом можна було підтерти канцелярським ластиком. Із появою нового типу стрічки для машинок неуважним секретаркам довелося винаходити новий спосіб виправлення помилок. Тоді Грем і придумала білу субстанцію для замазування помилок на папері. Тепер нею охоче користуються школярі та студенти.

Кевлар (1964 рік)

Полімерне волокно (наукова назва поліпарафенілен-терефталамід), отримане вперше групою науковиці Стефані Кволек, яка працювала в компанії DuPont, сьогодні стало надбанням військово-промислового комплексу всіх країн світу.

Кевлар уп’ятеро разів міцніший за сталь. Він використовується сьогодні для армування автомобільних шин, мідних і волоконно-оптичних кабелів і в безлічі інших галузей. Шоломи, бронежилети та елементи озброєння також виготовляють із використанням кевлару.

Астролябія та ареометр (між 390 та 415 роками н.е.)

А завершує список жінок-винахідників Гіпатія Олександрійська (370-415). Вважається, що Гіпатія чи винайшла, то чи вдосконалила астролябію (прилад для вимірювання координат небесних тіл), який активно використовувався в подальшому понад тисячу років. А ще вона доклала руку до створення ареометра. Це — пристрій для визначення щільності рідин. І третій винахід, до якого вона була причетна — це дистилятор: прилад для отримання дистильованої води.

Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Жінки науки не бояться".

Джерело https://nachasi.com


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.