1 грудня щороку відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. СНІД більше не входить до десятки провідних причин смертності. За даними ВООЗ, у 2015 році від нього померли 1,1 млн осіб проти 1,5 млн осіб у 2000 році.

У 2017 році, як зазначає Всесвітня організація охорони здоров'я, від причин, пов'язаних із ВІЛ, у всьому світі померло 940 000 людей.

Досі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 млн людей на планеті: 1,8 мільйона осіб набули ВІЛ-інфекцію у 2017 році.

Найбільш ураженим регіоном є Африка - тут у 2017 році проживало 25,7 млн осіб з ВІЛ-інфекцією. На цей континент припадає майже дві третини загального числа нових випадків інфікування ВІЛ.

Що стосується України, за даними Міністерства охорони здоров'я, всього ВІЛ-інфікованих українців нині близько 244 тисяч.

Як зазначає очільниця МОЗ Уляна Супрун, в Україні Супрун озвучила, скільки українців живуть із ВІЛ-інфекцією Супрун озвучила, скільки українців живуть із ВІЛ-інфекцією більшість нових випадків виявляються вперше на 3 та 4 клінічних стадіях ВІЛ-інфекції, коли стан здоров'я вже незадовільний. "Ця ситуація може бути виправлена, якщо не заплющувати очі на проблему та вчасно проходити тестування", - зазначає вона.

Водночас є позитивний момент: нині в Україні немає проблем з лікуванням. Україна перша у Східній Європі переходить на 100%-ву забезпеченість ліками. Тобто кожен ВІЛ-позитивний українець може отримувати лікування безоплатно. Наразі у подоланні хвороби найважливіше - виявити й привести на лікування всіх, хто живе з ВІЛ, наголошують у МОЗ.

Запрошуємо до читальної зали №1 переглянути книжкову виставку "СНІД - проблема світу".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.