Сьогодні Національній академії наук України виповнюється 100 років.

Як відомо з історичних джерел, про Академію наук почали говорити від початку Української революції у 1917 році. Проте, справа рушила з місця лише наступного року. У травні 1918 з ініціативи тодішнього міністра освіти Української Держави Миколи Василенка була створена комісія із заснування Української академії наук. До листопада ця комісія розробила план організації Академії.​ Врешті решт, 14 листопада гетьман Скоропадський затвердив, ухвалений Радою Міністрів, закон про заснування УАН.

27 листопада відбулось перше Спільне зібрання Української Академії Наук. Цього дня обрали голову УАН - Володимира Вернадського та її секретаря Агатангела Кримського. Тоді ж були затверджені статут і штати Академії. Згідно зі статутом УАН визначалася «найвищою науковою державною установою на Вкраїні, що перебуває в безпосередньому віданню верховної власті». Академія постала як самоврядна установа, до складу якої входили 15 інститутів, 14 постійних комісій, 6 музеїв, 2 кабінети, 2 лабораторії, Ботанічний та Акліматизаційний сади, Астрономічна обсерваторія, Біологічна станція, бібліотека, друкарня та архів.

Після окупації України більшовиками у 1921 році було ухвалено «Положення про Всеукраїнську Академію наук», відповідно до якого Академія визнавалася головною науковою установою республіки. Всеукраїнська Академія Наук (ВУАН) поділялася на три Відділи, а у 1936 році ВУАН перейменували в Академію наук УРСР. З набуттям Україною Незалежності, українська Академія наук стала самостійною структурою, а у 1994 році отримала статус Національної.

Нині Національна академія наук України є вищою державною науковою організацією нашої держави, до складу якої входять дійсні члени, члени-кореспонденти та іноземні члени. АН України представляє Україну у близько 40 міжнародних організаціях, зокрема Міжнародному комітеті з космічних досліджень (COSPAR), Виконавчій раді Міжурядової океанографічної комісії (МОК) ЮНЕСКО, Міжнародному союзі академій гуманітарних та соціальних наук (IUA), Всеєвропейській федерації академій наук (ALLEA) та бере активну участь у діяльності провідних міжнародних наукових об’єднань та центрів: Міжнародному інституті прикладного системного аналізу (IIASA), Європейській науковій асоціації геофізичних досліджень (EISCAT), Європейській організації ядерних досліджень (CERN), Об'єднаному інституті ядерних досліджень, програмних органах ЮНЕСКО, зокрема Міжурядовій океанографічній комісії, Стратегічній групі ЮНЕСКО-МАБ з розробки Стратегії цієї програми на найближче десятиліття тощо.

Найвищий орган НАН України – Загальні збори її членів. До персонального складу Академії станом на початок 2018 року входить 177 дійсних членів (академіків), 352 члена-кореспондента та 98 іноземних членів.

Запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Віхи історичного шляху".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.