17 листопада в Україні та світі відзначають Міжнародний день студентів, який був заснований на міжнародній зустрічі студентів країн, що боролися проти нацизму, яка проходила в Лондоні у 1941 році, але почав святкуватися тільки у 1946 році.

Свято встановлене у пам'ять про розстріляних чеських студентів. 28 жовтня 1939 року в окупованій Чехословаччині празькі студенти і їхні викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави (28 жовтня 1918 року). Підрозділи окупантів розігнали демонстрацію, при цьому був застрелений студент медичного факультету Ян Оплетал.

Похорон Яна Оплетала відбувся 15 листопада 1939 року і переріс у акцію протесту. Десятки демонстрантів були арештовані. 17 листопада війська рано вранці оточили студентські гуртожитки. Більше 1200 студентів були заарештовані і поміщені у концтабір в Заксенхаузен. Дев'ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду в застінках в'язниці в празькому районі Рузіне. За наказом Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни.

На честь цих подій і був встановлений Міжнародний день студентів, а в післявоєнні роки його святкування підтверджено на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся в Празі у 1946 році, і з цього часу він відзначається щорічно.

Студенти — народ винахідливий та заповзятливий, а студентська пора — найвеселіша в житті. Тільки студент може вивчити за одну ніч те, що люди вивчали століттями, він може не знати розкладу, але точно знає, коли йому на другу пару. Тільки студент може не спати тижнями та харчуватися одними пельменями. А для того, щоб перерахувати всі студентські прикмети та забобони, не вистачить і кількох сторінок)

Всім минулим, теперішнім та майбутнім студентам бажаємо, щоб навчання давалося легко, іспити здавалися з першого разу, хвости закривалися, а невтомний ентузіазм неодмінно привів до улюбленої та престижної професії.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.