24 жовтня світова спільнота відзначає Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй. Цей день є ще однією річницею з моменту прийняття Статуту ООН – документу, який описує всі цілі та напрями в роботі Організації.

Члени-засновники – 51 держава, серед яких і Україна. Станом на 1998 рік ООН нараховувала 185 держав-членів. А в липні 2011 же мала 193 держави-члени. Крім цього, усі вони є членами Генеральної Асамблеї ООН і відзначають Міжнародний день ООН.

Структурно Організація Об'єднаних Націй складається з п'яти основних органів: Генеральної Асамблеї ООН, Ради Безпеки ООН, Економічної і Соціальної Ради (ЕКОСОР) ООН, Секретаріату ООН і Міжнародного Суду юстиції ООН.

Серед найбільш важливих досягнень ООН, про які згадують в Міжнародний день ООН, можна назвати підписання декларації прав людини, яка з'явилася в грудні 1948 року, та декларація про принципи міжнародного права (1970 рік).

У цей день традиційно проводяться різноманітні заходи – міжнародні концерти, інтерактивні телемости між країнами, зустрічі, дискусії та виставки, присвячені цілям Організації, її досягненням.

Організація Об’єднаних Націй – це організація, яка здатна покласти край насильству і укоренити терпимість, сприяти розвитку і забезпечити рівність, захистити права людини і зменшити масштаби бідності.

Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Об’єднані нації – об’єднаний світ".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.