14 жовтня Раїсі Опанасівні Кириченко виповнилося б 75 років. ЇЇ пісні «Мамина вишня» та «Козачка» давно стала візитівкою не лише її сценічного образу, а й України загалом. В народі її називали Берегинею, Чураївною, Княгинею, Козачкою. А жіноча доля самої Раїси Кириченко була нерозривно пов’язана з двома речами: рідною полтавською землею і українською піснею, яким лишилася вірною до останнього подиху.

Закордонні та радянські ЗМІ часто порівнювали Раїсу Кириченко з Едіт Піаф, Клавдією Шульженко та Людмилою Зикіною. Та вона була незрівнянна, самобутня, яскрава, полтавська перлина, видатна співачка сучасності. Її пісні в прямому сенсі мандрували світом – Кириченко з гастролями об’їздила весь Радянський союз, Європу, США, Канаду – півсвіту. Якось Раїса Опанасівна сказала, що саме на гастролях відчула: “пісня немає кордонів і не важлива мова, важливе виконання, якщо душа співає, тебе зрозуміє кожен”.

Цілком заслужено – народна артистка, герой України, кавалер ордену Княгині Ольги та Миколи Чудотворця, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, лауреат премії імені Дмитра Луценка “Осіннє золото”. Це була особлива людина для України!

До 75-річчя з дня народження Раїси Кириченко завідуюча сектором культурно-просвітницької роботи Ганжа Катерина Вікторівна підготувала тематичний список "Раїса Кириченко. Діагноз – народна.", а також запрошуємо до читальної зали №1 переглянути книжкову виставку "Її пісня звучить серед нас".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.