В багатьох країнах світу побував народний хор «Калина» Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. А в деяких і по кілька разів. І скрізь слухачі вітали їхню появу на сцені оваціями. Тому що виконавський рівень калинян вражає. А вони своїми успіхами завдячують засновнику й незмінному художньому керівникові хору Григорію Левченку.

Григорій Семенович народився 12 серпня 1933 року в селі Грабарівці Пирятинського району Полтавської області. Закінчив хормейстерський відділ Полтавського музичного училища імені М. В. Лисенка (1960 р.) та Ленінградську Вищу профспілкову школу культури (1968 р.).

З 1979 року працює у Полтавському педагогічному інституті (нині університеті) на посадах художнього керівника українського народного хору «Калина», старшого викладача (1981–1987), доцента (1987–1992), професора (з 1992), завідувача кафедри музики і співів (1982–2004), з 2004 року — професор кафедри музики Полтавського Національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.

Григорій Левченко автор понад 80 наукових праць, шести навчальних посібників з курсів хорового диригування, гармонії та теорії музики:

  • «Хорове диригування», вип.1 (1995 р.)
  • «Червона калина — Полтавська земля» (2000 р.)
  • «Ой у лузі та ще й при березі» (2006 р.)
  • «Народні пісні Полтавщини» (2006 р)
  • «Земле рідна моя» (2008 р.)
  • «Ой у лузі червона калина» (2011 р.)

та двох навчальних посібників із сольфеджіо на основі народних пісень Полтавщини (2001 р., та 2006 р.). Основою музичного матеріалу всіх видань є українські народні пісні, записані фольклористами Полтавщини, у тому числі і Г. С. Левченком, а також народні пісні в його обробках та авторські твори.

Серед аранжувань Левченка: віночок українських народних пісень «Українська фантазія», вокально — хореографічні композиції «Весілля» та «На вечірці», українські народні пісні «Їхав козак за Дунай», «Та нема гірш нікому», «Ой у лузі зозуля кувала», «Ой за гаєм зелененьким», «Стоїть гора високая» на вірші Леоніда Глібова, хорова версія фрагменту концерту для фортепіано з оркестром Сергія Шевченка «Ой у лузі та ще й при березі» та інші.

Серед творчих здобутків видання восьми компакт-дисків з репертуару хору «Калина»: (1994, 1995 рр. — Франція, 2000 р. — Швейцарія, 2000, 2006 рр. — Австрія, 2000 р. — Німеччина, 2001 р. — Україна, 2003 р. — Бельгія); продукцію грамзапису «Мелодія» (Москва, 1987 р.), а також численні зарубіжні гастрольні поїздки керованого Г. С. Левченком хору.

Участь студентів педагогічного університету в українському народному хорі «Калина» сприяє не лише розвитку художніх здібностей, формуванню загальної та музичної культури майбутніх учителів, але й вчить шанувати і любити рідний край, українську мову, пісню, культуру. Склад хору оновлюється з кожним роком та налічує понад 100 осіб. Колектив складається з трьох груп: хорової, оркестрової та танцювальної. Серед учасників хору не лише студенти, а і викладачі.

За час свого існування хор «Калина» підготував велику кількість програм. У репертуарі колективу, який пропагує народну манеру співу на Полтавщині, хорові твори українських композиторів минулого й сучасності, обробки українських народних пісень, а також оригінальні музичні композиції Г. Левченка, створені на основі фольклорних пісенних зразків, значна частина яких записана композитором власноруч у різних районах Полтавщини.

Вражають творчі досягнення колективу. Хор гідно представляє українське музичне мистецтво не лише в Україні, а і за кордоном. «Калина» побувала в Росії, Бельгії, Німеччині, Швейцарії, Австрії, Італії, Туреччині та інших країнах, брала участь у численних телеконкурсах, всеукраїнських та всесоюзних оглядах художньої самодіяльності, фестивалях народної творчості, виступала на кращих сценах Європи, збираючи повні зали палких шанувальників справжнього високого мистецтва та викликаючи схвальні відгуки у закордонних і вітчизняних виданнях. Численні зарубіжні гастролі народного хору проходять із величезним успіхом і сприяють популяризації музичного мистецтва України за кордоном. Колектив, його керівник та учасники нагороджено численними подяки, грамотами, преміями різних рівнів. Про високу виконавську майстерність колективу свідчить і те, що його учасники отримують визнання на державному рівні. Звання заслуженого працівника культури має соліст хору Михайло Герасименко, звання заслужених артисток України присвоєно Наталії Мізєвій та Наталії Сулаєвій.

Вітаємо Григорія Семеновича з ювілеєм і бажаємо прожити у силі й здоров’ї ще многая літа! Щасливої долі! До ювілею завідуюча культурно-просвітницьким сектором Ганжа Катерина Вікторівна підготувала тематичний список "Душа в пісні, пісня в душі", а також запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Палітра творчості Григорія Левченка".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.