У повсякденному житті різні величини часто пов’язані між собою і навіть залежать одна від одної. Наприклад: шлях, який пробігає пантера за певний час залежить від її швидкості; вартість деякої кількості однакових товарів залежить від ціни одного такого товару; периметр і площа квадрата залежать від довжини його сторони тощо. У математиці, фізиці, хімії, біології та інших науках вивчають різні залежності між величинами.

Функція – одне з основних наукових понять. У сучасному формулюванні воно з’явилось не одразу. Спочатку це поняття було зовсім нечітким. Перші спроби описати поняття “функція” були здійснені наприкінці XVII ст. Готфрідом Вільгельмом Лейбніцем (1646-1716), а також його учнями і послідовниками – братами Йоганном і Якобом Бернуллі. Термін “функція” належить Лейбніцу і походить від латинського слова function, що означає “виконання”, “здійснення”.

Термін”аргумент функції” походить від латинського argumentum. Область визначення функції f(x) позначають D(f) або dom f (від англ. domain, що означає “область”). Область значень функції f(x) частіше позначають E(f), рідше – R(f) (від франц. range) або cod(f) (від англ. codomain – “співобласть”). Нині вивченню функцій та їх властивостей присвячено величезний розділ математики – математичний аналіз.

Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути книжкову виставку "Її величність функція".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.